Onderzoek naar fiets uit composietmateriaal leidt naar spin-off

Gents doctoraatsstudent Joachim Vanwalleghem ondersteunde Vlaamse fietsfabrikanten in de ontwikkeling van hun composiet fietsen. Zijn werk leidt naar een spin-off voor fietsontwikkeling.

Trefwoorden: #composiet, #fiets, #fiets composiet, #fiets materialen onderzoek, #fiets spin-off, #onderzoek, #research, #spin-off, #UGent

Lees verder

Nieuws

( Foto: Glory Cycles from Greenville, SC - Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET.BE - In zijn doctoraatsonderzoek naar betere fietsen uit composietmaterialen legde Joachim Vanwalleghem de link tussen wetenschappelijk onderzoek en toepassingen voor industriële partners.

Met zijn onderzoek, ondersteunde hij de Vlaamse fietsfabrikanten Museeuw Bicycles en Eddy Merckx Cycles in de ontwikkeling van hun composiet fietsen.

De vakgroepen Toegepaste Materiaalkunde Materiaalwetenschappen en Elektrische Energie Systemen en Automatisatie van de UGent hebben al een flinke reputatie opgebouwd als het gaat over de mechanische eigenschappen van fietsen. Focus ligt daarbij op racefietsen die uit composietmaterialen gemaakt zijn.

In twee IWT projecten met Museeuw Bikes en Eddy Merckx Cycles werd onderzoek verricht op de mechanische eigenschappen van fietsen. Hoe kan het comfort voor de renner gemeten worden als hij over kasseien fietst, hoe stijf is een fiets, hoe kan je stabiliteit meten van een fiets enz.

Vanuit een wetenschappelijke invalshoek wordt op deze vragen een antwoord geformuleerd. Het resultaat is een experimenteel testplatform dat breed ingezet kan worden voor verdere ontwikkeling en optimalisatie van fietsen.

Deze expertise wordt verder aangewend in de oprichting van een spin-off. Gedurende een periode van twee jaar wordt met de steun van het IWT gewerkt om de huidige onderzoekstechnieken marktklaar te maken.

Het doel van de spin-off is om fietsontwikkeling in Vlaanderen en daarbuiten te stimuleren en te ondersteunen met wetenschappelijke kennis.