Mongozo Buckwheat White is Lekkerste Aspergebier 2015

Het bier, dat wereldwijd het eerste biologische, glutenvrije en fairtrade gecertificeerde witbier op basis van boekweit is, kreeg de prijs na blind proeven van een onafhankelijke jury.

Trefwoorden: #biologisch, #boekweit, #fairtrade, #gecertificeerd, #glutenvrij, #Lekkerste Aspergebier, #Mongozo Buckwheat White, #witbier

Lees verder

Nieuws

( Foto: Mongozo )

ENGINEERINGNET.NL - Het ging daarbij om de tweede editie van de wedstrijd Lekkerste Aspergebier, met als doel om bier als begeleidende drank bij asperges te promoten.

De jury roemde de milde bittere hopsmaak in Mongozo Buckwheat White en het verfrissende citrusachtige karakter in de nasmaak.

Er is jarenlang gewerkt aan de receptuur van de Mongozo Buckwheat White dat sinds eind 2014 op de markt is. Het is niet met tarwe gebrouwen zoals gebruikelijk bij een witbier maar met boekweit. Andere ingrediënten zijn gerstemout, rijst, hop en kruiden waaronder koriander en sinaasappelschillen. Het bier bevat 4,8% volume alcohol.

Het bedrijf brengt ook exotische bieren op de markt: Mango, Banaan, Kokosnoot en Palmnut. Vijf van de zes bieren zijn Fairtrade gecertificeerd en herkenbaar aan het Max Havelaar keurmerk op het etiket.

Ingrediënten zijn natuurlijk en afkomstig uit uiteenlopende landen zoals Ghana, Sri Lanka, Indonesië, Costa Rica en Brazilië. Sommige bieren zijn op basis van traditionele recepturen en anderen naar eigen recept. Alle bieren worden gebrouwen bij Brouwerij Huyghe.

Het in Venray gevestigde Mongozo bestaat sinds 1994. Mongozo betekent ‘proost' in de Afrikaanse moedertaal van Henrique Kabia, de mede-initiator van Mongozo bier. Het is de taal van het Chokwe volk, dat verspreid leeft over Angola, Kongo en Zambia.

Een verre overgrootmoeder van Henrique gaat in de 18e eeuw in plaats van palmwijn palmbier brouwen. Dat recept is het enige bezit van Henrique als hij in 1993 als vluchteling naar Nederland komt. Hiermee legt hij de basis voor een nieuwe bierlijn.

In 1998 besluiten Henrique Kabia en Jan Fleurkens gezamenlijk palmnutbier op de markt te brengen. In 2001 lanceren ze Mongozo Banana en in 2003 volgt Mongozo Quinua.

Bij een tragisch ongeval overlijdt Henrique in juni 2003. Het bedrijf gaat verder op de ingeslagen weg zoals Henrique zou hebben gewild. In de lente van 2005 wordt Mongozo Coconut op de markt gebracht en in 2008 Mongozo Mango.

Naast de exotische bierlijn introduceerde Mongozo in 2010 een wereldprimeur: Mongozo Premium Pilsener. Het pils met drie unieke elementen Fairtrade, Biologisch en Glutenvrij in een bierfles.

Dit pils heeft al drie jaar op rij de World Beer Award gewonnen voor beste glutenvrije pils.