Waterbesparing textielbedrijven bij hergebruik afvalwater

Textielfabrieken kunnen hun waterverbruik tot wel 90 % terugbrengen door hun afval-water met het EColoRO-concept te zuiveren en daarna opnieuw te gebruiken.

Trefwoorden: #afvalwater, #EColoRO, #Institute for Sustainable Process Technology, #ISPT, #proefproject, #textiel, #textielfabrieken, #textiel industrie, #textiel kleuren, #VITO, #waterzuivering

Lees verder

Nieuws

( Foto: Annabel - Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET - Op 1 juni 2015 start een Europees consortium onder leiding van het Nederlandse bedrijf EColoRO en het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) met een project van 3,5 jaar om de nieuwe technologie op volle industriële schaal on-site te demonstreren, eerst bij een textielfabriek in België en later bij een textielfabriek in Italië.

Dit project kadert in het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020 en beschikt over een budget van 4,8 miljoen euro, waarvan de Europese Unie 3,7 miljoen voor haar rekening neemt.

De andere consortiumdeelnemers zijn een Belgische textielfabriek, de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO, het Tsjechische bedrijf inoTex spol. S R.o., het Nederlandse bedrijf Morselt Borne en de Europese federatie van textielfabrikanten Euratex.

De operationele leiding is in handen van EColoRO en de algehele coördinatie is in handen van ISPT.

Tijdens het verven van textiel gaat de stof doorgaans door een verfbad om ze kleur te geven. Daarna volgen een aantal spoelgangen om de verf die zich niet aan de stof heeft gehecht te verwijderen.

Het spoelwater, dat verfpigmenten en chemicaliën bevat, gaat momenteel in het gunstige geval naar een eigen of openbare zuiverings-installatie.

Echter de kleur wordt daar niet uit het afvalwater gehaald, zodat men in het ergste geval zelfs in sommige textielgebieden paars gekeurde beekjes waar kan nemen. Dit probleem kan met deze nieuwe technologie verholpen worden.

Elektrocoagulatie vormt de basis van het EColoRO-concept. Hiermee is het mogelijk 93 tot 96 % van de pigmenten/kleurstoffen uit het afvalwater te halen. Daarna kan het water met behulp van membranen (ultrafiltratie en/of omgekeerde osmose) volledig zuiver worden gemaakt.

Op die manier is het mogelijk om tot 90 % van het water opnieuw te gebruiken. Er ontstaat ongeveer 10 % verlies door verdamping en restwater in geconcentreerde afvalstromen.