Milieukorting voor fijn stof reductie in Antwerpse haven

De Antwerpse haven geeft vanaf 1 juni 2015 een korting aan zeeschepen, die gebruik maken van alternatieve technologieën en zo bijdragen tot een vermindering van de uitstoot van fijn stof.

Trefwoorden: #fijn stof, #Haven van Antwerpen, #LNG, #milieukorting, #NOx, #Port of Antwerp, #scrubber, #SOx, #verminderde CO-uitstoot, #verontreiniging, #zeeschepen

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe korting wordt aanvullend aan de reeds bestaande ESI-korting ingevoerd, wat betekent dat schepen in sommige gevallen een vermindering tot 30% kunnen verkrijgen op de havengelden.

Met deze extra milieukorting wil het Antwerpse Havenbedrijf investeringen in groene technologieën voor een duurzamere scheepvaart aanmoedigen, door deze technologie pioniers te ondersteunen en te belonen.

De korting wordt ingevoerd voor een periode van drie jaar en zal worden verminderd in de tijd.

Ondanks alle inspanningen, levert de scheepvaart nog steeds een belangrijke bijdrage tot lokale verontreinigingen, voornamelijk op het vlak van SOx, NOx en fijn stof.

Verschillende regelgevende acties om deze situatie te verbeteren zijn reeds opgestart. Eén daarvan is de introductie van de verstrengde zwavel luchtemissienormen voor zeeschepen in de SECA’s (Sulphur Emission Control Areas).

Reders geven aan dat ze vandaag overwegend kiezen voor het gebruik van laagzwavelige brandstoffen om op korte termijn in regel te zijn met de verstrengde zwavelregelgeving.

De inzet van LNG of scrubbers biedt op het vlak van milieuperformantie echter betere resultaten dan de keuze voor laagzwavelige brandstof.

Bij het gebruik van LNG en scrubbers wordt er immers op verschillende emissies naast zwavel zoals fijn stof en NO2 een reductie geboekt.

Het Actieplan fijn stof en NO2 in de Antwerpse haven en de stad Antwerpen bundelt de maatregelen, die op verschillende niveaus worden genomen om de uitstoot van deze luchtverontreinigende stoffen terug te dringen.

Het nieuwe kortingssysteem is een van de maatregelen die de milieu impact van de zeevaart op de luchtkwaliteit in Antwerpen aanpakt.

Schepen met LNG aandrijving kunnen rekenen op een korting van 20%, schepen die gebruik maken van gesloten scrubbers komen in aanmerking voor een korting van 15%.

Vanaf 2016 worden de percentages afgebouwd, net om de ‘early adopters’ die de nodige investeringen nu reeds doen, met een financiële tegemoetkoming te belonen.

De percentages voor 2016 worden vastgelegd op respectievelijk 15% en 10% en voor 2017 op 10% en 5%.


(bron en foto: Port of Antwerp)