Investering van 1,3 miljoen euro voor oprichting 'Radboud Radio Lab'

De Nijmeegse Radboud Universiteit investeert 1,3 miljoen euro in de oprichting van het nieuwe ’Radboud Radio Lab’, een expertisecentrum rond radio-interferometrie.

Trefwoorden: #BlackHoleCam, #Event Horizon Telescope, #expertise, #expertisecentrum, #Nijmegen, #Radboud Radio Lab, #Radboud Universiteit, #radio-interferometrie

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.NL - Met radio-interferometrie, een veelgebruikte techniek, kunnen bronnen van radiostraling heel precies in beeld gebracht en gelokaliseerd worden.

De Nijmeegse astronomen hebben een leidende rol in verschillende internationale projecten op het gebied van radiometingen. Met het nieuwe lab kunnen ze deze positie uitbouwen en ook de samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven versterken.

Met radio-interferometrie kan er één beeld gemaakt worden van de gelijktijdige waarnemingen van radiotelescopen over de hele wereld.

Dit speelt een belangrijke rol in grote projecten zoals BlackHoleCam en de Event Horizon Telescope, die als doel hebben om voor het eerst een afbeelding van het zwarte gat in het centrum van ons melkwegstelsel te maken.

De ondersteuning van BlackHoleCam is dan ook het eerste concrete doel van het Radboud Radio Lab.

Sterrenkundige Marc Klein Wolt wordt algemeen directeur van het Radboud Radio Lab.

Professor Heino Falcke, gespecialiseerd in radio-astronomie, is de wetenschappelijk directeur van het nieuwe Radboud Radio Lab.


(bron en foto: Radboud Universiteit)

Op de foto:
De eigen radiotelescoop van de Radboud Universiteit.