Tara Oceans expeditie toont belang van plankton aan

Bij de longen van de wereld denkt iedereen spontaan aan het tropisch regenwoud, maar dat doet afbreuk aan onze oceanen. De weelde aan plankton is namelijk onze belangrijkste zuurstofbron.

Trefwoorden: #expeditie, #KU Leuven, #oceanen, #onderzoek, #plankton, #research, #Tara Oceans, #Tara Oceans expeditie, #VIB, #VUB, #zuurstof, #zuurstofbron

Lees verder

research

( Foto: © Cyril Haentjens - Tara Expeditions )

ENGINEERINGNET.BE - Daarom ook is het belangrijk om het plankton in kaart te brengen en te begrijpen hoe deze diversiteit aan micro-organismen functioneert.

Met dit doel werkte een groot internationaal team wetenschappers, waaronder Jeroen Raes (VIB/KU Leuven/VUB) mee aan de expeditie Tara Oceans.

Tussen 2009 en 2013 vertrok de schoener Tara voor een tocht rond de wereld. Tijdens deze reis verzamelden en analyseerden de wetenschappers duizenden stalen uit onze oceanen.

De eerste resultaten worden op 22 mei gepubliceerd in een speciale editie van Science.

Jeroen Raes: “Dit project is begonnen zonder budget, maar we zijn ervoor blijven gaan. Als deel van een groot internationaal team hebben Gipsi Mendez en Karoline Faust van mijn labo de interacties tussen de verschillenden organismen in het plankton in kaart gebracht. Samuel Chaffron uit mijn groep onderzocht hoe plankton beïnvloed wordt door de omgeving waarin het zich bevindt.”

Dankzij Tara Oceans hebben de wetenschappers een zicht op de indrukwekkende biodiversiteit van plankton. Ze stellen ook een databank beschikbaar voor wetenschappers wereldwijd met materiaal van meer dan 35.000 verschillende soorten micro-organismen.

Het DNA van die organismen werd in kaart gebracht en analyses wijzen op de aanwezigheid van meer dan 40 miljoen genen waarvan een groot aantal nog niet gekend waren.

Dankzij de nieuwste computermodellen konden de onderzoekers voorspellen hoe de interacties tussen de organismen in het plankton verlopen. Deze voorspellingen werden geconfirmeerd met gebruik van microscopische observaties.

Raes: “We ontdekten dat de oceaan een complex ecosysteem van interagerende organismen is. Door samen te werken vormen ze een ingewikkelde voedselketen die CO2 uit de lucht haalt en in de zeebodem opslaat.

We ontdekten ook dat parasieten en virussen zeer sterk de samenstelling van dit ecosysteem beïnvloeden. Het in kaart brengen van deze interacties is een eerste stap naar een beter begrip van de dynamiek en structuur van het wereldwijde mariene ecosysteem.”

Het Tara Oceans team kon aantonen dat, in de dieptes waar zonlicht nog doordringt, temperatuur de factor is met de meeste invloed op de samenstelling van het mariene ecosysteem.

Dit is zeer relevante informatie om verder te onderzoeken in het kader van de klimaatsverandering.