GPS inlegzool voor weglopende dementerenden

De zool maakt het mogelijk om weglopende ouderen met Alzheimer te volgen en op te sporen via de smartphone, tablet of computer.

Trefwoorden: #Alzheimer, #Alzheimerpatiënten, #dementerenden, #dementie, #draadloos opladen, #GPS-inlegzool, #Tracktraceshop

Lees verder

Techniek

( Foto: Tracktraceshop )

ENGINEERINGNET.NL - Importeur Tracktraceshop heeft de gepatenteerde Amerikaanse zool in maart op de Nederlandse markt geïntroduceerd.

“Alzheimerpatiënten trekken alles wat nieuw is aan hun lichaam uit. Dus ook hangers, polsbandjes of andere volgsystemen. De inlegzool zit onzichtbaar in hun schoen en daar merken ze niets van," stelt Marcel Timmerman van Tracktraceshop.

Via de GPS inlegzool kunnen familie en verzorgers de precieze locatie van ouderen volgen, traceren en de geschiedenis van hun positie bekijken. Die informatie is via een webportal te volgen via smartphone, tablet of computer.

Ook is het mogelijk om een gebied af te bakenen. Wanneer de persoon dit gebied in of uit gaat, krijgen volgers een alarm-sms op hun mobiele telefoon.

De inlegzolen worden per paar geleverd, waarvan eentje met GPS. Die wordt na een dag gebruik automatisch draadloos binnen twee uur opgeladen door de zool op een paneel te leggen. Hij past naadloos in alle schoenen en is ook te gebruiken voor kinderen, hulpverleners of mensen die alleen werken.

Het probleem van weggelopen ouderen die lijden aan dementie, Alzheimer of andere geheugenproblemen wordt steeds groter. In Nederland vormen zij een groot deel van de 40.000 mensen die jaarlijks zoekraken.

De politie krijgt het hier steeds drukker mee. In 70% van de gevallen blijkt dat iemand gewoon nog ergens in het tehuis is, op een andere kamer of in een kast.

“Vanwege de toenemende vergrijzing en het groeiende aandeel dementerende ouderen heeft ook het Ministerie van Volksgezondheid gevraagd om meer technologische hulpmiddelen en gadgets vanuit de markt," weet Timmerman. ”Door de inlegzool met GPS kunnen mensen langer zelfstandig wonen."

Zo heeft de door het ministerie gefinancierde Hulpmiddelenwijzer van Vilans, het kenniscentrum voor langdurende zorg, de Smartsole inmiddels ook op zijn website staan.

In Nederland lijden momenteel 260.000 ouderen aan een vorm van dementie, in België 165.000. Zij hebben de neiging om buiten rond te dwalen en weg te lopen, met alle gevaren van dien.

Opsluiten en vastbinden, wat steeds vaker gebeurt, is echter verboden en wordt gezien als ouderenmishandeling.