Geert Bourgeois toont zich koningsgezind

Geert Bourgeois, Vlaams minister van onroerend erfgoed, kent een premie van 182.000 euro toe voor de restauratie van de Koningsmolen in de Landense deelgemeente Eliksem.

Trefwoorden: #Geert Bourgeois, #keermuren, #NV-A, #onroerend erfgoed, #renovatie, #restauratie, #vlaanderen, #watermuren

Lees verder

Nieuws

( Foto: Onroerend Erfgoed )

ENGINEERINGNET.BE - Bourgeois heeft ook 602.000 euro veil voor de restauratie van de Sint-Petrushoeve in de deelgemeente Attenhoven, eveneens in Landen.

De Koningsmolen is een gesloten hoeve met vierkant binnenhof en watermolen. De voornaamste gebouwen uit bak- en blauwe hardsteen dateren uit de achttiende eeuw.

In de negentiende en begin twintigste eeuw werden enkele andere bedrijfjes ingeplant, zoals een margarinefabriek en een brouwerij waarvan de gebouwen typologisch bewaard bleven.


ACHTERGROND
De keermuren/watermuren verkeren in een slechte toestand van zodat een dringende basisrestauratie zich opdringt. Dit wordt gekoppeld aan een integrale restauratie van de molen en site. De molen zal na restauratie weer malen en ook elektrische stroom produceren.

De premie geldt voor de bestaande molentechnieken, de stuw en de rivierwanden. Het nieuwe waterwiel en de stroomopwekking krijgen geen toelage. De hoeve wordt een kangoeroewoning.