Onderzoek UGent: duurzaamheid medicijnen sneller in kaart gebracht

Onderzoekers van de UGent slaagden erin om de milieu-duurzaamheidsanalyse van geneesmiddelenproductie te verkorten van 6 maanden naar één druk op de knop.

Trefwoorden: #duurzaamheid, #geneesmiddelen, #geneesmiddelenproductie, #Janssen Pharmaceutica, #LCA, #levenscyclusanalyse, #medicijnen, #onderzoek, #productieproces, #Universiteit Gent

Lees verder

research

( Foto: Ragesoss - Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET.BE - De farmaceutische sector zet in op de ontwikkeling van methoden om de duurzaamheid van hun producten in kaart te brengen en te verbeteren, en maakt daarbij ze gebruik van ‘groene chemie en technologie’ principes.

De vakgroep Duurzame Organische Chemie en Technologie van de Universiteit Gent) werkt in dat kader nauw samen met Janssen Pharmaceutica.

Door middel van levenscyclusanalyse (LCA) krijgen de onderzoekers een beeld van de weg die een geneesmiddel aflegt, van ruwe grondstof tot en met de verwerking van de afvalproducten na de gebruiksfase.

Zo komen fases in het productieproces aan het licht waar materiaal en energie verloren gaan. Aan de hand daarvan doen de onderzoekers suggesties om het productieproces te verbeteren.

Zo’n duurzaamheidsanalyse duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden en is bijgevolg erg arbeidsintensief. Daarom duurt het ook erg lang om een hele set aan geneesmiddelen aan te pakken, wat ervoor zorgt dat milieuduurzaamheidsanalyses nog steeds niet tot de normale gang van zaken behoren.

De onderzoekers van aan de UGent zijn erin geslaagd om de methodes voor die analyses te optimaliseren. Ze ontwikkelden een model dat gebaseerd is op 2.800 in detail onderzochte industriële basisoperaties die nodig zijn bij het produceren van actieve farmaceutische ingrediënten.

Door diepgaande analyse van de gegevens bleek dat de milieu-impact kon voorspeld worden op basis van een beperkt aantal sleutelparameters van die processen.

Deze ‘shortcut-methode’ stelt farmaceutische bedrijven in staat de duurzaamheid van hun gamma actieve farmaceutische ingrediënten te voorspellen met één druk op de knop en slechts een zeer beperkte nood aan procesgegevens.

Op die manier kunnen bedrijven hun productieprocessen optimaliseren en stakeholders informeren over de milieuduurzaamheid van hun geneesmiddelen en de geleverde inspanningen om de voetafdruk te reduceren.


(bron: UGent)