Voka en essenscia pleiten voor sneller vergunningstraject en milieuregels

De Vlaamse industrie vraagt de Vlaamse regering om geen strengere milieuregels op te leggen dan de Europese richtlijnen, zodat hun mondiale concurrentiepositie niet in het gedrang komt.

Trefwoorden: #chemie en life sciences, #essenscia, #export, #milieuregels, #NOx-uitstoot, #uitstoot, #vergunningstraject, #Vlaams Milieuforum, #Voka

Lees verder

Nieuws

( Foto: Paulvanwelden - Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET.BE - Dat is de conclusie van het Vlaams Milieuforum dat Voka en essenscia onlangs organiseerden in het Vlaams Parlement.

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, gaf in haar slotwoord aan rekening te houden met de bekommernissen van de industrie en wil werk maken van een snelle invoering van de omgevingsvergunning.

Het Vlaams Milieuforum verenigde een reeks experten uit diverse vakgebieden en bood op die manier de zowat 150 aanwezige milieu- en veiligheidsdeskundigen een onderbouwde stand van zaken over de kwaliteit van het leefmilieu in Vlaanderen.

Uit diverse rapporten blijkt dat Vlaanderen de voorbije decennia in heel wat milieudossiers een betekenisvolle vooruitgang heeft geboekt. Zo investeerde de industrie fors in milieuvriendelijke en duurzame productieprocessen.

De uitstoot van specifiek verzurende emissies ligt vandaag liefst twintig keer lager in vergelijking met de nulmeting in 1987.

De sector van de chemie en life sciences vertegenwoordigt nu nog slechts 3% van de totale NOX-uitstoot (stikstofoxiden) in België en doet daarmee liefst 25% beter dan het vooropgestelde plafond in de Milieubeleidsovereenkomst.

Om de mondiale concurrentiepositie van de Vlaamse bedrijven niet te verzwakken, vragen Voka en essenscia aan de Vlaamse regering om het zogeheten Level Playing Field, dat ook staat ingeschreven in het regeerakkoord, maximaal te respecteren, en dus geen strengere milieuregels op te leggen dan de Europese richtlijnen.

Concreet gaat het om de emissiegrenswaarden voor lucht, de milieukwaliteitsnormen voor water en de meetverplichtingen voor fugitieve emissies.

De industrie vraagt bovendien een duidelijk en uniform kader voor de lidstaten in verband met de EU-richtlijn voor Middelgrote Stookinstallaties in zones met verhoogde milieudruk.

Met een geïntegreerde omgevingsvergunning kan het vergunningstraject potentieel 5 tot 6 maanden sneller gaan.

Voka en essenscia scharen zich achter de plannen van minister Schauvliege om werk te maken van een sneller en efficiënter vergunningenbeleid en zijn daarom vragende partij om een grondige nulmeting uit te voeren.

Op die manier beschikken industrie en overheidsadministratie over een gefundeerde basis voor een objectieve beoordeling van de vergunningstijd.