MonIEFlex: project rond industriële flexibiliteit

Vlaamse netbeheerders hebben aan de vraagkant grote flexibele vermogens nodig om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden. Het project MonIEFlex wil daarbij helpen.

Trefwoorden: #elektriciteitsnet, #industriële flexibiliteit, #Matthias Strobbe, #MonIEFlex, #netbeheerder, #Smart Grids Flanders, #UGent

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Vlaanderen mikt op 100% hernieuwbare energie tegen 2050. Maar een elektriciteitsaanbod uit zonne- en windinstallaties is grillig.

Bijgevolg zullen netbeheerders in de toekomst grote ‘flexibele vermogens’ nodig hebben aan de vraagkant om het net in evenwicht te houden. Het ontsluiten van industriële flexibiliteit is echter complex.

Matthias Strobbe (iMinds - UGent): “Het project MonIEflex werkt aan nieuwe, geavanceerde ICT-toepassingen die daarbij helpen.”

Het aandeel van hernieuwbare energie in onze elektriciteitsproductie stijgt, en daarmee krijgen netbeheerders het steeds moeilijker om het variabele aanbod uit groene energiebronnen te matchen met flexibele vermogens aan de vraagkant.

Residentiële demand-response oplossingen, elektrische wagens en ‘primaire’ industriële flexibiliteit (bv. van grote koelinstallaties) zijn een deel van de oplossing, maar in de toekomst moet ook de minder evidente industriële flexibiliteit van grote verbruikers aanspreekbaar worden.

Matthias Strobbe (UGent): “Momenteel kijken we binnen MonIEflex of er bij voedingsbedrijf Crop’s flexibiliteit mogelijk is op de productie- en verpakkingslijnen. Wat verlies je door een productielijn te onderbreken? En wat kun je ermee winnen aan de gangbare tarieven voor het aanbieden van flexibiliteit?

We maken dit type afweging nu voor één bedrijf, maar willen tot algemeen toepasbare resultaten komen. We hopen met machine learning technieken – een vorm van artificiële intelligentie - te leren inschatten hoeveel flexibiliteit er in een proces aanwezig is, onder welke voorwaarden dat zo is en welke parameters garanderen dat een stroomonderbreking zonder ongewenste effecten blijft.

Een extra case-study, bij een andere bedrijf, moet uitwijzen of de aanpak die we voor Crop’s uitwerkten ook op andere processen toepasbaar is. We zijn dan ook op zoek naar geïnteresseerde bedrijven die gratis hun proces eens onder de loep willen laten nemen.”

De belangrijkste doelstelling van MonIEflex is de definitie, het ontwerp en de evaluatie van nieuwe, geavanceerde ICT softwarecomponenten die toelaten om de industriële flexibiliteit bij grote verbruikers te ontsluiten op een economisch optimale manier, zonder negatieve impact op de industriële processen.

Matthias Strobbe: “Als tweede belangrijke uitdaging willen we deze intelligentie inbouwen in een aggregatiesysteem dat een uiterst snelle reactietijd toelaat. We focussen daarop omdat een snelle reactietijd van flexibele vermogens vaak een groter waardepotentieel betekent.”

Het project MonIEflex loopt nog tot eind december 2015 en groepeert in z’n consortium de wereldwijd grootste leverancier van industriële controle hardware en software (Siemens), Vlaanderens innovatieve en exportgedreven flexibiliteitsaggregator (REstore), het toonaangevende voedingsbedrijf Crop’s en drie iMinds onderzoeksgroepen met expertise op vlak van smart grids.

De gebruikersgroep telt momenteel vier leden: Ineos (chemie), EDF-Luminus en Eandis (energie) en Smart Grids Flanders.

Geïnteresseerd om uw industriële processen gratis onder de loep te laten nemen binnen het project MonIEflex? Contacteer matthias.strobbe@intec.ugent.be.


(bron en foto: Smart Grids Flanders - Matthias Strobbe)