CERN’s Large Hadron Collider na 2 jaar terug operationeel

Na een onderhouds- en opstartperiode van bijna twee jaar vinden er weer botsingen plaats in de Large Hadron Collider (LHC) en dit bij een ongeëvenaarde energie van 13 TeV.

Trefwoorden: #CERN, #deeltjesversneller, #energie, #energiegrenzen, #Large Hadron Collider, #LHC, #onderhoud, #Zwitserland

Lees verder

research

( Foto: Mike Struik/CERN )

ENGINEERINGNET - De start van het tweede seizoen van de LHC opent deuren naar nieuwe ontdekkingen.

De LHC zal de komende drie jaar 24 uur per dag en zeven dagen per week operationeel zijn.

Gisteren gaven de LHC-operators het sein "stabiele bundels", het signaal voor de LHC-experimenten om weer data te gaan verzamelen.

Bundels bestaan uit 'bunches', series van pakketjes protonen, die bijna met de lichtsnelheid voortbewegen in de 27 kilometer lange omtrek van de cirkelvormige LHC.

Zeer krachtige supergeleidende magneten zorgen ervoor dat de bunches protonen in tegengestelde richting door de ring worden voortbewogen.

De LHC werd gevuld met zes bunches, elk van deze bunches bevat ongeveer 100 miljard protonen. Dit aantal wordt geleidelijk opgevoerd tot 2.800 bunches per bundel, waarmee de LHC in staat is om één miljard botsingen per seconde te produceren.

Tijdens de onderhoudsperiode van de versneller hebben ook een aantal grote experimenten een belangrijk programma van onderhoud en verbeteringen ondergaan in voorbereiding op het verleggen van de nieuwe energiegrenzen.