Studenten aan KU Leuven gaan bedrijfsproblemen oplossen

Volgend academiejaar zal aan de KU Leuven een proefproject gestart worden. In het Product Innovation Project (PIP) zullen de studenten een oplossing zoeken voor bedrijfsproblemen.

Trefwoorden: #academiejaar, #bedrijfswetenschappen, #Erasmusuitwisseling, #industriële ingenieurswetenschappen en economie, #ingenieurs, #ingenieurswetenschappen, #KU Leuven, #PIP, #Product Innovation Project

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Studenten ingenieurswetenschappen, industriële ingenieurswetenschappen en economie en bedrijfswetenschappen gaan vanaf volgend academiejaar samen op zoek naar oplossingen voor problemen waar bedrijven mee geconfronteerd worden.

Dit Product Innovation Project (PIP) werd door de studenten zelf naar België gebracht en is uniek in ons land.

Enkele ingenieursstudenten leerden het concept kennen tijdens hun Erasmusuitwisseling aan de universiteit van Graz in Oostenrijk.

Hélène Snyers is één van die studenten: “In Graz kregen we een probleem voorgeschoteld waar een bedrijf echt mee kampte. We kregen de kans om helemaal zelf een oplossing te bedenken en dit idee uit te werken tot een werkend prototype. Niet alleen heel boeiend, maar ook de ideale voorbereiding op de arbeidsmarkt.”

Weer in België mobiliseerde Hélène haar medestudenten van de studentenkringen VTK (ingenieurs) en Ekonomika om een gelijkaardig project op te zetten. Komend academiejaar zal PIP proefdraaien in Leuven.

Twee teams van 8 à 10 studenten zullen een uitdaging voorgeschoteld krijgen van een bedrijf. Aan het einde van de rit moeten de teams elk een functioneel prototype afleveren.

Bij gelijkaardige projecten in Finland ontwierp een studententeam bijvoorbeeld een totaal nieuw besturingssysteem voor schepen. Een ander team kreeg een jaar lang een Boeing ter beschikking om de bagageruimte te herberekenen.

Ook in Leuven komt het initiatief van de studenten zelf. Ze gaan zelf op zoek naar bedrijven die hen willen uitdagen én naar gemotiveerde studenten die het komende academiejaar al hun kennis en creativiteit willen los laten op een praktisch probleem.

De studenten kunnen een beroep doen op het Leuvense Fablab, het ondernemersnetwerk LCIE en enkele KU Leuven onderzoeksgroepen waaruit tal van succesvolle spin-offbedrijven zijn ontstaan.


(bron en foto: KU Leuven)