Nieuwe fabriek voor verwerking chemisch afval en e-waste

D'Ensartech ontvangt ruim 1,7 miljoen euro subsidie van de provincie Groningen voor de bouw van een fabriek in Delfzijl, waar onder meer een vernieuwend smeltproces wordt geïnstalleerd.

Trefwoorden: #afvalsmelterij, #afvalstoffen, #chemisch afval, #Delfzijl, #e-waste, #elektronica, #Ensartech, #proeffabriek, #provincie Groningen, #RIG 2014

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flickr - Esther Westerveld )

ENGINEERINGNET.NL - Het bedrijf maakt gebruik van de technologie van de proeffabriek van afvalsmelterij Ensartech, die eind 2012 failliet is gegaan.

D'Ensartech investeert bijna 7 miljoen in het verbeteren van de nieuwe verwerkingsmethode. De investering levert ongeveer 26 fulltime arbeidskrachten op.

Tijdens de verwerking van chemisch afval en afgedankte elektronica worden de niet of moeilijk verwerkbare afvalstoffen omgezet in schone bouwstoffen. Bij het verwerkingsproces ontstaat veel warmte, die gebruikt wordt om stroom op te wekken.

De subsidie komt uit het programma Regionale Investeringssteun Groningen (RIG 2014). De provincie Groningen en het Rijk stelden 10 miljoen euro subsidie beschikbaar voor nieuwe bedrijven en ondernemers met uitbreidingsplannen in de Eemsdeltaregio en op de Zernike Campus in Groningen. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) beoordeelt de subsidieaanvragen.

De regeling is ingesteld op basis van de adviezen van de commissie Willems, die de mogelijkheden bekijkt voor samenwerking van nieuwe bedrijven en midden- en kleinbedrijven met de chemische industrie en andere sectoren in Groningen. De RIG 2014 moet de komst van nieuwe bedrijven of uitbreidingsprojecten in de regio Eemsdelta en op de Zernike Campus stimuleren.

Hiermee wordt de economische structuur versterkt en worden er banen gecreëerd in de provincie.