Kwalificaties gebaseerd op vage criteria...

Het is de tijd van de verkiezing «Maintenance Manager van het Jaar”» Een forse uitdaging voor de deelnemers. Ik realiseerde me hoe ik mij soms stoor aan vage taal in ons vakgebied Onderhoud.

Trefwoorden: #advies, #column, #evangelisten, #Maintenance, #maintenance manager, #onderhoud, #verkiezing, #world class maintenance

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET - Laatst vroeg iemand mij hoe je World Class Maintenance Champion kon worden, want dat leek een moeilijk te behalen doch eervolle titel.

Hij had over zo iemand gelezen, maar verdere gegevens ontbraken. Ik had nooit van zo’n kampioenschap gehoord maar beloofde hem met een antwoord te komen.

De kwestie irriteerde me om een aantal redenen. Ik volgde in die periode een Data Science-cursus die leuk was, maar (voor mij) erg moeilijk, en het kostte me veel onvoorziene tijd.

Dat had effect op mijn anders zo zonnig humeur. Voor de zoveelste maal stoorde ik mij ook aan dat begrip World Class Maintenance.

Want daar had ik nog nooit iets concreets over gehoord of gelezen. Deftige woorden, maar geen gestandaardiseerde, objectieve criteria. Een instituut in Nederland dat zich zo noemt en al jaren aan het subsidie-infuus ligt.

En natuurlijk reeksen adviesbureaus die je beloven te begeleiden naar de status van World Class Maintenance. En nu leek er ook nog een kampioenschap te bestaan!

Hoe komt het toch dat wij ons in Onderhoud zo laten inpakken door vage macho-taal? Ik moest denken aan Victor Borge die ooit vertelde over inflatietaal: 'verjaardag vieren' wordt 'verjaardag vijfen'. En 'mijn halfbroer' wordt 'mijn anderhalf broer'. Het lijkt er wel eens op dat wij in ons eigen vak ook onderhevig zijn aan inflatie.

Er zijn mensen die mij Onderhoudsgoeroe noemen. Dat is vervelend, want ik houd niet van kwalificaties die zijn gebaseerd op vage criteria. Dit is de eerste én laatste keer dat u dit hoort van mij. En beloofd aan u: ik zal mijzelf nooit goeroe noemen.

Nu zult u denken: 'Eric gaat vast ook iets kritisch schrijven over het begrip Onderhoudsevangelist'. Maar neen: dat is een leuke titel. Bij evangelist denken we aan iemand die met hart en ziel anderen wil overtuigen van het belang van iets waarin hij zelf 'heilig' gelooft.

Zo’n bezieling is geweldig, en daarom kunnen er voor mij nooit genoeg onderhoudsevangelisten zijn. Maar kampioenen .....

Kampioen wordt je als je beter bent dan anderen. Op basis van heldere criteria. Het mooie van het begrip kampioen is dat anderen zich met de kampioen kunnen vergelijken, en zullen proberen die te overtreffen.

En er is nog iets moois: op elk gebied zijn er steeds weer mensen die een kampioen onttronen en met de eer gaan strijken. Ook Eddy Merckx is geen kampioen meer, maar hij is het wél geweest, heel vaak zelfs.

Terug naar de World Class Maintenance Champion. Dit kampioenschap bestaat niet (gelukkig maar). Er zijn wél mensen die zo worden genoemd, maar het is een titel op hun visitekaartje.

Zij zijn benoemd tot kampioen, omdat zij leiding moeten geven aan een project. Of zoiets. In diezelfde sfeer ben ik ook eens iemand tegengekomen met de titel 'projectaanjager'. Het zal je maar overkomen...

Neen, dan échte kampioenen. Denk eens aan een wedstrijd voor onderhoudstechnici, die leidt tot de titel 'vakman van het jaar'. Of aan iets duurzamers als het Franse 'Meilleur Ouvrier'.

Zou dat niet geweldig zijn: een wedstrijd of examen, waardoor onderhoudsvaklieden zich kunnen sieren met een gerespecteerde en niet eenvoudig te behalen titel?

Nog even over de cursus die ik volgde. Er waren wereldwijd 23.700 deelnemers. Daarvan hebben 915 hun examen gehaald.

En voor de wantrouwenden: ja, ik hoorde bij die 915, met een score van 87,7%. Het zonnig humeur is dus terug.

Niels Bohr heeft ooit gezegd: «een expert is iemand die steeds meer weet van steeds minder, en eindigt met alles te weten van niets». Het vervolg van dit citaat luidt: «en een filosoof is iemand die steeds minder weet van steeds meer, en uiteindelijk niets weet van alles».

Met uw goedvinden schaar ik mij daarom bij de categorie van aankomend filosofen. Dat past mij beter dan titels als expert, goeroe, of kampioen.


Eric Rensen van BraintainEr adviseert organisaties waarvoor techniek belangrijk is. Hij is gespecialiseerd in onderhouds-management, asset management en productiviteits-verhoging.