Test op snelweg van nieuwe ligfiets

Zondag 9 augustus is een deel van de snelweg A270 tussen Helmond en Nuenen een tijdje afgezet voor het uittesten van een razendsnelle ligfiets, die meer dan 120 kilometer per uur bereikt.

Trefwoorden: #Battle Mountain, #computational fluid dynamics, #Human Power Team, #ligfiets, #TU Delft, #Velox V, #Vrije Universiteit Amsterdam

Lees verder

nieuws

( Foto: Bas de Meijer )

ENGINEERINGNET.NL - Al enkele jaren ontwerpen en bouwen de studenten van het Human Power Team, afkomstig van de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam, razendsnelle ligfietsen.

Dit jaar hebben zij de Velox V gebouwd, een extreem gestroomlijnde ligfiets, waarmee ze in september weer meedoen aan de bekendste wedstrijd voor ligfietsers: Battle Mountain in de staat Nevada van de Verenigde Staten.

Daar proberen ze om het wereldsnelheidsrecord over 200 meter – met vliegende start - te verbreken, dat momenteel staat op 133,78 kilometer per uur voor mannen en op 121,81 kilometer per uur voor vrouwen. Het mannenrecord staat op naam van Sebastiaan Bowier, die dat in 2013 presteerde in een eerdere versie van de Velox.

De Velox V, de naam zegt het al, is alweer de vijfde versie van de ligfiets. Die haalt door de jaren heen al dit soort onvoorstelbare snelheden, met name dankzij een optimaal aerodynamisch ontwerp, dat elk jaar weer met computational fluid dynamics-rekenmodellen wordt aangescherpt.

Dit jaar is besloten om niet te mikken op het werelduurrecord, waardoor het mogelijk is de luchtinlaat voor de koeling van de renner een stuk kleiner te maken in vergelijking met vorig jaar.

Op 9 augustus zal renster Lieske Yntema, de vrouwelijke troef van het Human Power Team straks in de VS, de fiets gaan testen. Tussen 9.00 en 12.00 uur die dag is de A270 van Helmond naar Nuenen tijdelijk afgesloten voor ander verkeer.

Die weg is gekozen omdat het een recht stuk tweebaans snelweg is, vergelijkbaar met de weg in Battle Mountain. In Helmond zal waarschijnlijk geen record worden gebroken, want het ligt niet op hoogte zoals Battle Mountain, dat op 1.375 meter ligt.

Bij Nuenen kunnen toeschouwers vanaf een viaduct de testritten van Yntema bekijken. Na afloop beantwoordt Yntema vragen van het publiek op de Automotive Campus in Helmond. Ook is daar de Velox V van dichtbij te bewonderen.