Egypte neemt ’tweede Suezkanaal’ officieel in gebruik (+satellietfoto's)

In aanwezigheid van federaal minister Kris Peeters is vandaag Egypte's tweede Suezkanaal officieel ingehuldigd. De baggergroepen DEME en Jan De Nul leverden een aanzienlijke bijdrage.

Trefwoorden: #Abdel Fattah al-Sisi, #boskalis, #deme, #jan de nul, #Kris Peeters, #suez, #van oord

Lees verder

Nieuws

( Foto: ESA-BELSPO 2015, produced by VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Op nauwelijks 12 maanden tijd wist een internationaal gezelschap van engineering- en baggerbedrijven het 193 km lange kanaal over een afstand van 70km volledig te ontdubbelen.

Daarnaast brengt een verbreding van het kanaal tot 240 meter, en een verdieping tot 24 meter, de wachttijd voor schepen terug van oorspronkelijk 14 uur naar niet minder dan de helft.

Twee Belgische baggeraars wisten contracten voor grote delen van het project binnen te halen: DEME en Jan De Nul.

Zo kreeg een consortium van DEME en Great Lakes Dredge & Dock Company in oktober 2014 lot zes toegewezen met een contractwaarde van 540 miljoen dollar (421,3 miljoen euro).

Maar het leeuwendeel van het project - 80% en 4 loten - ging naar een consortium van Jan De Nul Group, NMDC, Boskalis en Van Oord.

Alain Bernard, CEO DEME Group: “Het Suez-project was een uitzonderlijke opdracht op diverse vlakken. Ondanks de grote organisatorische en logistieke uitdagingen is het contract binnen het vooropgestelde tijdskader en budget gerealiseerd. Dit lukt enkel dankzij een sterk team van specialisten dat zich uitzonderlijk flexibel heeft opgesteld".

Vandaag, 6 augustus, is het tweede Suezkanaal officieel ingehuldigd door Egypte's eerste minister Abdel Fattah al-Sisi in aanwezigheid van ondermeer federaal minister van Economie Kris Peeters.


OP DE FOTO
De foto's tonen beelden van de vroegere situatie op 2 juli 2014 (links), en die van 18 juli 2015 (rechts). Ze zijn genomen door de Belgische PROBA-V satelliet en bewerkt door Vito.