Combinatie hitte-droogte fataal voor alpenvegetatie

Uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt dat de vegetatie in de alpen afsterven tijdens hittegolven die gepaard gaan met droogte.

Trefwoorden: #Alpen, #alpengras, #alpenvegetatie, #biologie, #droogte, #Hans De Boeck, #hittegolf, #onderzoek, #UAntwerpen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - In de Alpen werden in de maand juli verscheidene temperatuurrecords gebroken. Voor vakantiegangers is dit goed nieuws, maar hoe reageert de alpenflora hier op?

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen zochten dit samen met Zwitserse collega’s uit. Hun onderzoek wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift New Phytologist.

Alpengrasland werd in 2013 blootgesteld aan een periode van uitzonderlijke hitte door stukjes van dat grasland te transporteren van hoog in de bergen (Furkapas) tot diep in het Rhonedal.

Hans De Boeck (Departement Biologie van UAntwerpen): “De alpenplanten bleken zoals normaal te groeien indien ze genoeg water ter beschikking hadden. “Planten hoog in de bergen warmen veel meer op dan de lucht dankzij de sterke zomerzon, en zijn daarom hogere temperaturen gewoon dan vaak gedacht.”

Als de hittegolf echter gepaard ging met een periode van droogte, waren de gevolgen wel duidelijk zichtbaar: de planten ondervonden een hoge mate van stress, waardoor de groei stopte en een deel van de vegetatie zelfs afstierf.

De Boeck: “Observaties ter plaatse in de droge, warme zomer van 2015 schijnen de uitkomsten van het eerder uitgevoerde experiment te bevestigen. Of warmere zomers de alpenweiden van uitzicht zullen doen veranderen, lijkt dus in hoge mate af te hangen van de neerslag.”


(bron en foto: UAntwerpen)