Eerste fase productie-uitbreiding Brouwerij Lindemans opgeleverd (+video)

Eerste fase van driedelig uitbreidingsproject van Brouwerij Lindemans is volledig opgeleverd. Onder meer het verbruik van de stoominstallatie werd gereduceerd met 400.000 kWh per jaar.

Trefwoorden: #brouwerij, #brouwerij lindemans, #encon, #energiebesparing, #geert lindermans, #kriek, #lindermans, #stoominstallatie, #stoomketel

Lees verder

nieuws

( Foto: YouTube / Econ )

ENGINEERINGNET.BE - Brouwerij Lindemans werkt volop aan een driefasig uitbreidingsproject dat haar capaciteit drastisch zal verhogen (zie leestip onderaan).

“De uitbreiding was noodzakelijk om aan de stijgende vraag naar Lambiek-bieren te kunnen voldoen,” vertelt opdrachtgever Geert Lindemans.

“We zitten in een duidelijk groeiscenario als brouwerij. We groeiden ruim 15%, of ruim 7.500 hectoliters ,de voorbije jaren, met als voornaamste groeimarkten het Oosten, China en Japan. Onze productie steeg op anderhalf jaar tijd met goed 7.500 hectoliter".

Daarom werd naast de bestaande vestiging een stockage- en bottelruimte bijgebouwd. "Kostenefficiëntie en duurzaamheid stonden centraal in de verbouwing die we voor ogen hadden”, vertelt Geert Lindemans. “Het feit dat we dat we ook onze energiesystemen konden optimaliseren was zeer belangrijk voor ons”.

De nieuwe stoominstallatie is een toonbeeld van de rechtstreeks opbrengsten van deze uitbreiding. In samenwerking met het ingenieursbureau Encon - dat de volledige engineering en projectopvolging van de technische installaties toegewezen kreeg - werd bijvoorbeeld het verbruik van de stoominstallatie gereduceerd met 400.000 kWh per jaar door de overschakeling van stookolie op aardgas. Met als bijkomend pluspunt een reductie van CO2-uitstoot van al snel 108 ton/jaar.

De relighting zorgde naast een beduidend betere energie-efficiëntie voor een sterk verhoogd werkcomfort, terwijl ook de nieuwe HVAC-installatie en optimalisaties van de procesinstallaties zorgde voor de nodige milieuwinsten.


< Geert Lindemans)