Winnaars ClimateLaunchpad Europese Finale bekend

ClimateLaunchpad is de grootste cleantech start-up competitie in Europa met als primaire focus klimaatverandering, waarbij de winnaars onlangs in Amsterdam bekend werden gemaakt.

Trefwoorden: #Arctus, #cleantech, #Climate-KIC, #ClimateLaunchpad, #Desert Control, #ReLaDe, #start-up

Lees verder

Techniek

( Foto: ClimateLaunchpad )

ENGINEERINGNET.NL - Dit jaar stuurden ruim 700 start-ups uit 28 landen hun eerste ideeën in. De drie start-ups, die als winnaar werden uitgeroepen, worden toegelaten tot het prestigieuze Accelerator Programma van Climate-KIC.

Dit is het 18 maanden durende businessprogramma voor cleantech ondernemers. Daarnaast ontvangen de winnaars geldprijzen: voor de eerste plaats 10.000 euro; de tweede plaats 5.000 euro; en voor de derde plaats 2.500 euro.

De winnaars van de Europese Finale ClimateLaunchpad zijn:

  • Eerste prijs: Desert Control, Norwegen. Zij hebben het zogeheten Nano Clay ontwikkeld om de woestijnen en andere gebieden die met droogte te maken hebben, op een zeer snelle manier te transformeren naar productieve landbouwgrond.
  • Tweede prijs: Arctus, IJsland. Energie effeciënt proces voor productie aluminium.
  • Derde prijs: ReLaDe, Estland. Wassen van textiel, zonder gebruik van chemicaliën, door magnetische nanodeeltjes in te zetten.

Andreas Julseth van Desert Control, uit Noorwegen: "We vinden het geweldig dat we deze ClimateLaunchpad competitie hebben gewonnen. De trainers en alle andere deelnemers hebben echt het beste in onszelf naar boven gehaald. We wisten dat we een goed concept hadden, maar door dit programma hebben we vast kunnen stellen dat er een markt is. We zien er heel erg naar uit om alles naar een nog hoger plan te tillen in de Climate-KIC Accelerator".

Sinds begin dit jaar doorliepen alle deelnemers een veeleisend programma om hun businessmodel, waardepropositie en pitch te verbeteren. Zij zijn daarna door een zware, professionele jury beoordeeld op haalbaarheid, schaalbaarheid, banencreatie, klimaatimpact en de kwaliteit van de pitch.

Frans Nauta, Deputy-Director Entrepreneurship Climate-KIC en tevens initiator van ClimateLaunchpad: "De ClimateLaunchpad finale was een indrukwekkend spektakel. Zoveel geweldige business ideeën met de potentie om echte banen te creëren en de economische groei in Europa aan te jagen.

Vandaag geven al deze Europese start-ups een duidelijke boodschap af aan de COP 21 onderhandelingen in Parijs: Investeer in ondernemers als je klimaatverandering aan wil pakken. Cleantech is de grootste business kans van de 21e eeuw".