Vlaamse chemie maakt balans op na 3 jaar duurzame clustering

FISCH maakt na drie jaar balans op: de chemie- en kunststoffencluster heeft 18 miljoen euro investeringen omgezet in 530 miljoen euro (verwachte) economische meerwaarde.

Trefwoorden: #chemie, #farma, #fisch, #Van Havenbergh

Lees verder

Nieuws

( Foto: FISCH )

ENGINEERINGNET.BE - FISCH is een ‘triple helix’ cluster die innovaties voor duurzame chemie in Vlaanderen identificeert, stimuleert en katalyseert door bedrijven te ondersteunen bij de initiatie en opzet van hun innovatieprojecten.

En het resultaat is zonder meer schitterend, stelde Managing Director Jan Van Havenbergh op het recente evenement 'De Chemische Revolutie'.

"We zijn er in geslaagd de 18 miljoen euro die de overheid en de industrie al investeerden, om te zetten naar 530 miljoen euro verwachte economische meerwaarde. Dit is een economisch hefboomeffect van maar liefst 29".

Econoom Geert Noels relativeert en waarschuwt voor euforie gezien de andere Europese regio’s en landen relatief veel hoger scoren in R&D-investeringen in de 'niet-farma' gerelateerde chemie.

De Vlaamse chemiecluster moet volgens Noels meer eisen durven stellen en hoort zeker meer (financiële) ondersteuning te krijgen van de Vlaamse Overheid.

Tijdens het afsluitende debat kwam vooral naar voor dat de Europese en Vlaamse chemie bedreigd worden door verschillende concurrenten. "Die hebben intussen ons ooit superieure kennisniveau bereikt en beschikken vandaag vaak over meer financiële middelen".

Van Havenbergh: "Ook in deze overgangsperiode van het vroegere innovatiebeleid naar het nieuwe clusterbeleid, blijven we samenwerking tussen alle partners van de tripel helix stimulerene".

"We stellen vanaf nu dan ook de eerste drie FISCH ‘Markt en Technologie Roadmaps’ - Hernieuwbare Chemicaliën, Micro Algen en Polymeer Kringlopen - gratis voor iedereen ter beschikking op onze website