Vanaf 2018 zelfrijdende shuttlebussen op luchthaven Brussels Airport

Er zijn concrete plannen om de eerste zelfrijdende bus van België op Brussels Airport te laten rijden. De bestuurderloze shuttles zullen zich mengen in het verkeer op de luchthaventerreinen.

Trefwoorden: #brussels airport, #de lijn, #ricardo nederland, #technologie, #zelfrijdend

Lees verder

nieuws

( Foto: Brussels Airport )

ENGINEERINGNET.BE - Als alles volgens plan verloopt, beginnen de eerste zelfrijdende shuttlebussen in 2018 te rijden op de terreinen van Brussels Airport.

Na een Europese aanbesteding heeft de openbare vervoersmaatschappij De Lijn daarvoor een contract afgesloten met het Nederlandse engineeringbedrijf Ricardo Nederland.

Dit gespecialiseerde bedrijf zal De Lijn en Brussels Airport tijdens het proefproject begeleiden op vlak van veiligheid, technologie en beheer.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts ijvert al geruime tijd voor zo'n proefproject met zelfrijdende voertuigen: "De Lijn heeft veel ervaring met bussen, maar voor zelfrijdende exemplaren moeten we expertise van buitenaf aantrekken. Alleen met een gespecialiseerde partner kunnen we het proefproject in Zaventem vleugels geven".

"Zelfrijdende bussen kunnen de dienstverlening verbeteren op plaatsen waar dit niet haalbaar is met gewone bussen, bijvoorbeeld in bedrijvenzones".

Op de luchthaven komt er een proefproject met gemengd verkeer op de private wegen tussen de parkings, het luchthavengebouw en de bedrijven.

De volgende stap is nu de opmaak van het bestek voor de busconstructeurs. "Dat moet volgend voorjaar klaar zijn". In september 2016 wordt de opdracht voor de levering van de bussen gegund.


ACHTERGROND
Zelfrijdende voertuigen zijn al lang gemeengoed in de industrie. Zogenaamde AGV's (of heftrucks zonder bestuurder) vervoeren in magazijnen en distributiecentra probleemloos en in alle veiligheid al tientallen jaren goederen zonder dat er enige menselijke tussenkomst aan te pas komt. Dat kan omdat de AGV's doorgaans een vast traject volgen en/of communiceren met sensoren die hun geografische positie bepalen.

Het project van De Lijn is zoverre innovatief dat de shuttles in gemengd verkeer zullen rijden, weliswaar in een beperkte en beheersbare zone: de terreinen van de luchthaven. Het doet aan Google's project voor een zelfrijdende auto denken, maar technisch is het een stuk minder ambitieus. De variabelen waarmee een autonoom voertuig in 'normaal' verkeer moet rekening houden, zijn oneindig veel groter.

Een onderbelicht aspect is overigens ook de vraag van de aansprakelijkheid in geval van een ongeval met een zelfrijdende auto of bus. Als er geen bestuurder is, wie draait dan wel op voor de schade? Lees er hieronder een verhelderend artikel over.