Primeur: ISS-astronaut bestuurt robot op aarde

Voor het eerst in de geschiedenis zal begin september een robot, die op de aarde rondrijdt, bestuurd worden vanuit de ruimte. De Deense astronaut Andreas Mogenson neemt de besturing op zich.

Trefwoorden: #Andreas Mogenson, #André Schiele, #astronaut, #ESA, #ESTEC, #haptica-lab, #Interact Robot, #ISS, #robotica, #ruimtestation, #TU Delft

Lees verder

Nieuws

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET.NL - Mogenson zal vanuit het internationale ruimtestation ISS, dat op 400 kilometer boven onze hoofden zweeft, de centauriërachtige Interact Robot een buitenrit laten maken op het terrein van ESTEC in Noordwijk.

Tijdens het ritje voelt hij dezelfde weerstand die de robotarmen van de Interact voelen, dankzij de haptische terugkoppeling van de Interact. Daardoor kan Mogenson vanuit de ruimte zeer precieze handelingen uitvoeren op aarde.

André Schiele van ESA's telerobotica en haptica-lab en het Robotics Institute van de TU Delft: “Wanneer mensen nauwkeurig taken moeten uitvoeren, bijvoorbeeld wanneer we een sleutel in een slot steken, dan vertrouwen we voor een groot deel op gevoel.”

“Visuele informatie speelt daarbij vaak maar een kleine rol. We kunnen deze kleine taken met onze ogen dicht uitvoeren. Aanraking bevat belangrijke informatie over de geometrische relatie tussen voorwerpen. Daardoor wordt het voor ons makkelijker taken intuïtief en dus sneller uit te voeren."

Tijdens het besturen van een robot ontbreekt dat gevoel. Zonder haptische feedback moet de bestuurder van een robotarm of robot heel voorzichtig zijn om niets in de omgeving van de robot te beschadigen. Daardoor neemt zelfs het uitvoeren van de simpelste taken in de ruimte veel tijd in beslag.

Voor de ontwikkeling van de Interact Robot werkte het team van ESA's telerobotica- en haptica-lab nauw samen met studenten van de Technische Universiteit Delft.

Het van vierwielaandrijving voorziene voertuig is uitgerust met een head-mounted camera en een set robotarmen. Die armen zijn ontworpen om met behulp van force-feedback de bestuurder op afstand te laten voelen wat de robotarmen zelf voelen.

Het experiment staat momenteel op de planning voor maandag 7 september. Op die dag rijdt Mogenson de Interact vanuit het ISS rond op het terrein van ESA's technologische hart ESTEC.