Dalende trend in reiniging vervuilde grond zet zich voort

Uit cijfers van 2014 blijkt dat de hoeveelheid gereinigde grond met meer dan 30% is gedaald tegenover het voorgaande jaar. FEBEM heeft dit onderzocht.

Trefwoorden: #bodemreiniging, #FEBEM, #vervuilde grond, #vervuiling

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - In 2014 werd 442.952 ton grond gereinigd, een daling van 32 % ten opzichte van de 649.792 ton in 2013, en zelfs een halvering tegenover 2010 toen er nog 844.040 ton grond werd gereinigd.

Resultaat: slechts 40% van de beschikbare grondreinigingscapaciteit wordt effectief benut.

Werner Annaert, Algemeen Directeur van FEBEM: “In enkele jaren tijd is het volume gereinigde grond bijna gehalveerd. Het wordt tijd dat de overheid werk maakt van een milieubewust beleid waarbij vervuilde gronden in België vandaag de verwerking krijgen die nodig is.”

De terugval in de hoeveelheid gereinigde grond is enerzijds het resultaat van de inspanningen van de afgelopen jaren. Het sectorfonds voor de reiniging van vervuilde gronden van tankstations (BOFAS) heeft voor een ware boost gezorgd, waardoor heel wat vervuiling is weggewerkt.

Anderzijds gebeurt het steeds vaker dat vervuilde grond niet gereinigd moet worden. Afhankelijk van de nieuwe toepassing van de site, zoals een bovengrondse parking, hoeft de grond niet afgegraven te worden en is er dus ook geen reiniging nodig.

Annaert: “Door vervuilde grond nu niet te reinigen, wordt de hete aardappel doorgeschoven naar volgende generaties.”

De sector vraagt de overheid daarom om een milieubewust beleid uit te werken, gericht op maximale grondreiniging en het beperken van storten en afvoer naar het buitenland.


Over FEBEM
De Federatie van Bedrijven voor Milieubeheer en vertegenwoordigt zo’n 220 privaatrechtelijke bedrijven actief in het materialenbeheer en de productie van groene energie uit materialen. Goed voor een tewerkstelling van meer dan 8000 mensen.