Site Ecotron Hasselt University krijgt bezoek koningspaar

Koning Filip en koningin Mathilde hebben een bezoek gebracht aan de ecotron-site van de Universiteit Hasselt in het Nationaal Park Hoge Kempen.

Trefwoorden: #biodiversiteit, #Centrum voor Milieukunde, #CMK, #Ecotron Hasselt University, #Field Research Centre, #Limburg Sterk Merk, #Nationaal Park Hoge Kempen, #natuurbeheer, #UAntwerpen, #UHasselt, #Vlaamse Regering

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNT.BE - De twaalf ecosysteemkamers voor milieu- en klimaatonderzoek zullen een oppervlakte van 1.000 vierkante meter bestrijken.

De werken zullen nog deze maand starten. In het voorjaar van 2016 moet de zogenaamde Ecotron Hasselt University dan operationeel zijn.

Rector Luc De Schepper: “Deze topinfrastructuur is uniek in Europa en zal zowel wetenschappers als toeristen uit de hele wereld trekken.”

De Ecotron Hasselt University (100 meter lang) wordt opgetrokken aan hoofdtoegangspoort Connecterra van het Nationaal Park Hoge Kempen van de Terhillssite.

Dr. Natalie Beenaerts, projectcoördinator en verbonden aan het Centrum voor Milieukunde (CMK) van de UHasselt: “We kunnen er verschillende parameters, zoals de vochtigheid, temperatuur en CO2-concentratie, semiautomatisch controleren, meten en manipuleren”

Het Nationaal Park Hoge Kempen is, naast Frankrijk, de tweede plek in Europa met zo’n hoogtechnologische onderzoeksinfrastructuur.

Het Ecotron Hasselt University-project is een nieuwe stap in de verdere ontwikkeling van het ‘Field Research Centre’.

Het veldonderzoekscentrum, een samenwerking tussen de UHasselt, de Universiteit Antwerpen en het Nationaal Park Hoge Kempen, vormt de uitvalsbasis voor internationaal toponderzoek rond biodiversiteit en natuurbeheer en ontwikkeling.

Het is daarnaast een plek waar (internationale) studenten en onderzoekers hun inzichten in domeinen als biodiversiteit, ecologie, (bio)geografie, geologie en ecotoxicologie aan de praktijk toetsen. De UHasselt is de eerste Vlaamse universiteit met een Field Research Centre.

In de buurt van het veldonderzoekscentrum wordt ook een ecosysteemmeettoren opgetrokken. Die moet de relatie tussen atmosfeer en de heide als biotoop beter in kaart brengen.


ACHTERGROND
De Ecotron Hasselt University is het resultaat van een partnerschap van het Centrum voor Milieukunde (CMK) van de Universiteit Hasselt, de onderzoeksgroep Planten en Vegetatie-Ecologie (PLECO) van de Universiteit Antwerpen, het Agentschap voor Natuur en Bos, en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

Het project werd gerealiseerd met steun van de UHasselt, Limburg Sterk Merk (LSM) en de Vlaamse Regering.