AkzoNobel gaat groene stoom aan Chemie Park Delfzijl leveren

Eneco Nederland gaat in biomassacentrale Bio Golden Raand naast elektriciteit ook stoom produceren. AkzoNobel in Delfzijl wordt de afnemer en zal de stoom naar zijn eigen klanten verdelen.

Trefwoorden: #AkzoNobel, #Bio Golden Raand, #biomassa, #chemiecluster, #CO2, #eneco, #Groningen Seaports, #stoom

Lees verder

Techniek

( Foto: Akzo Nobel )

ENGINEERINGNET.NL - AkzoNobel gaat in Delfzijl met ingang van december 2016 groen geproduceerde stoom afnemen van Eneco.

De energieleverancier maakt bouwt hiervoor zijn biomassacentrale Bio Golden Raand om zodat deze naast elektriciteit ook stoom kan produceren.

Het afnamecontract is alvast rond: AkzoNobel heeft zich geëngageerd om de volgende twaalf jaar de stoom af te nemen. Het investeert in de noodzakelijke voorzieningen op Chemie Park Delfzij en zal de 'groene' stoom aan zijn eigen klanten in de chemiecluster leveren.

Er komt ook een nieuwe stoomleiding, gefinancierd door Groningen Seaports, die overigens ook toegankelijk zal zijn voor andere partijen.

Naast een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, levert duurzame stoom de AkzoNobel-plant zelf een CO2- besparing op van meer dan 100.000 ton per jaar.

Dat komt overeen met de uitstoot van ongeveer 12.500 huishoudens of met één miljard autokilometers.

Hugo Buis, directeur van 'Eneco Bio, Solar, Hydro': "Door een goede samenwerking tussen het ministerie van Economische Zaken, AkzoNobel en Groningen Seaports hebben wij het besluit kunnen nemen de centrale om te bouwen".

"Met dezelfde hoeveelheid biomassa, jaarlijks zo'n 300.000 ton houtsnippers van gerecycled afvalhout, gaan we de dubbele hoeveelheid duurzame energie maken".

Harm Post, directeur Groningen Seaports: "Met de aanleg van een eigen stoomleiding kunnen we de transportkosten van stoom lager houden dan commerciële bedrijven en een langere afschrijvingstermijn hanteren. Stoom wordt hier dus goedkoper".

"Dit project kan als een van de eerste grote successen van het werk van de commissie Willems worden gerekend. Daarnaast betekent het voor Groningen Seaports een duidelijke investering in de toekomst".