Tax Shelter voor Belgische starters in een notendop

Belangrijk voor starters die in hun eerste levensjaren extra goed op de centen moeten letten: de nieuwe Tax Shelter en andere fiscale stimuli. Een beknopt overzicht.

Trefwoorden: #kmo, #start-up, #starter, #van overtveldt

Lees verder

Nieuws

( Foto: European Union / Ansotte Etienne, op de foto: Johan Van Overtveldt )

ENGINEERINGNET.BE - Minister van Financiën en Fiscale Fraudebestrijding Johan Van Overtveldt heeft diverse maatregelen genomen die startende bedrijven een aantal voordelen geven om de eerste - meestal moeilijke - periode zuinig door te komen.

Tax Shelter voor startende ondernemingen
Zo wordt een belastingvermindering voorzien van 30% in de personenbelasting voor natuurlijke personen die investeren in een KMO door nieuw uit te geven aandelen te verwerven. Voor investeringen in micro-ondernemingen bedraagt de belastingvermindering 45%.

Vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor startende ondernemingen
Met deze maatregel, die in werking treedt vanaf 1 augustus 2015, wordt de loonkost voor startende ondernemingen verlaagd.

Tijdens de eerste 4 jaren zullen KMO-vennootschappen 10 % van de normaal verschuldigde bedrijfsvoorheffing op de lonen van hun medewerkers niet moeten doorstorten aan de fiscus. Voor micro-ondernemingen is dat 20%.

Vrijstelling voor interesten uit leningen aan startende ondernemingen
Deze vrijstelling ondersteunt de financiering van startende ondernemingen (via crowdfunding).

Het verstrekken van leningen via een platform van crowdfunding zal fiscaal ondersteund worden door middel van een vrijstelling van roerende voorheffing op de interesten van de leningen.

Investeringsaftrek voor digitale investeringen
Digitale investeringen worden aangemoedigd via een uitbreiding van de verhoogde investeringsaftrek voor investeringen die dienen voor de beveiliging van informatie- en communicatietechnologie en voor de digitale betalings- of factureringssystemen.