Onderzoek: waterzuivering met microben uit compost

Uit een onderzoek aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent blijkt dat microben uit compost gebruikt kunnen worden voor waterzuivering.

Trefwoorden: #afvalwater, #afvalwaterzuivering, #compost, #composthoop, #microben, #slib, #thermofiele micro-organismen, #UGent, #Universiteit Gent

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Bij een typische afvalwaterbehandeling komt slib vrij. Dat slib moet verwerkt worden, wat een hoge kost met zich meebrengt. Een oplossing hiervoor is het gebruik van thermofiele micro-organismen.

Dat zijn warmteminnende microben die sneller groeien, maar ook snel weer afsterven. Zo produceren ze minder afvalslib dan andere bacteriën.

Thermofielen vind je vooral terug in extreme omgevingen, zoals in de geothermische bronnen van Yellowstone of IJsland. Maar je vindt ze ook in de composthoop.

Ir. Emilie Courtens (Laboratorium voor Microbiële Ecologie en Technologie, UGent) schakelde thermofiele microben uit de composthoop in om afvalwater te zuiveren.

Traditionele waterzuiveringsinstallaties functioneren enkel bij lage temperaturen, en vereisen vaak een koelinstallatie. Waterzuivering bij hoge temperaturen met thermofielen maakt koelinstallaties overbodig.

Bovendien zorgt deze techniek voor minder afvalslib, wat de grootste kostenbesparing oplevert, en heel wat ruimte bespaart. Deze waterzuiveringstechniek is ook nog eens handig voor industrieën die veel restwarmte produceren.

Deze bevindingen zijn een internationale primeur binnen de waterbehandelingssector en zullen verder met industriële partners op pilootschaal worden uitgewerkt.


(bron: UGent) (foto: Nordic