Envisan opent Frans sediment-verwerkingscentrum

Envisan, milieudochter van Jan De Nul, heeft onlangs het grond- en sediment-verwerkings­centrum (CEPEM) in het Franse La Seyne-sur-Mer ingehuldigd.

Trefwoorden: #bodemreiniging, #Envisan, #Frankrijk, #grondverwerking, #Jan De Nul, #milieu, #milieudoelstelling, #reiniging, #SEDIMED, #sedimentverwerking

Lees verder

Techniek

( Foto: Envisan )

ENGINEERINGNET.BE - De opening gebeurde in aanwezigheid van een reeks vooraanstaande nationale en regionale politici, en van de co-financiers en de partners van het onderzoeksproject Sedimed.

Walter De Jonghe, directeur Envisan: "Het is het eerste centrum van dit type in de regio van de Middellandse zee. Wij voelen ons erg vereerd omdat wij nu ook in Frankrijk de kans krijgen om sedimenten en vervuilde grond op een innovatieve manier te reinigen.”

Het nieuwe verwerkingscentrum moet vervuilde sedimenten, afkomstig van baggeractiviteiten en verontreinigde gronden afkomstig van civiele bouwwerken, behandelen en klaarmaken voor hergebruik.

De Jonghe: “Het centrum is gebouwd op een terrein van 3,4 hectaren en kan tot 160.000 m³ materiaal per jaar verwerken. Het werd zo ontworpen dat alle van kracht zijnde normen op het gebied van milieubescherming worden gerespecteerd. Er is zelfs een eigen waterzuiveringsstation.”

Envisan is vergund om deze milieu-installatie gedurende 20 jaar uit te baten op basis van een prefectorale verordening dd. 28 november 2013.


Over het onderzoeksprogramma SEDIMED
Dit onderzoeksprogramma wil de administratieve en reglementaire hinderpalen uit te weg ruimen om sedimenten te kunnen hergebruiken in bouwkundige toepassingen: wegen, betonstructuren, maritieme werken en ecologische landschapsheuvels of geluidwerende constructies.