Slechts 1 op 10 Belgische jongeren heeft vertrouwen in zelfrijdende auto

85% van Belgische jongeren denkt in volgende 10 jaar een auto te bezitten. Maar slechts 1 op 10 heeft vertrouwen in de zelfrijdende technologie, want: te fragiel en niet betaalbaar voor ons.

Trefwoorden: #goodyear, #zelfrijdend

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pexels.com )

ENGINEERINGNET.BE - Bandenfabrikant Goodyear voerde samen met ThinkYoung, een vzw en denktank die zich richt op jongeren, een Europees onderzoek uit naar de mening van jongeren over de mobiliteit van de toekomst. Samen bevroegen ze 2.500 universiteitsstudenten tussen de 18 en 30 jaar uit 12 landen.

Het onderzoek toont aan dat 85% van de Belgische jongeren een auto wil bezitten tegen 2025. Een op vier (23,3%) zou willen dat die auto zelfstandig kan rijden.

Maar ... slechts 10% geeft aan die autonome technologie volledig te vertrouwen. Het vertrouwen is bovendien een stuk kleiner bij vrouwen (8,6%) dan bij mannen (14%).

Is de autonomie minder ingrijpend - zoals bij een auto bijvoorbeeld die enkel zelfstandig stuurt - dan staat 36% ervoor open. Voor 40,7% mag er hoogstens een beperkte mate van autonomie zijn. Het gaat dan om ingeburgerde technologieën zoals cruise control en ABS die vandaag al in behoorlijk wat auto’s te vinden zijn.

“Terwijl de zelfrijdende auto steeds dichterbij komt, blijkt uit dit onderzoek dat men nog altijd grote vraagtekens plaatst bij de technologie, zelfs de techsavvy jongeren”, zegt Ine Deknock, woordvoerster van Goodyear.

Minder verkeersongevallen en stress …
Hoewel Belgische jongeren op dit moment nog niet veel vertrouwen hebben in zelfrijdende auto’s, hebben ze toch oog voor mogelijke voordelen. Zo zijn ze ervan overtuigd dat zelfrijdende auto’s kunnen zorgen voor minder verkeersongevallen (61%), minder stress voor de chauffeur (43,9%) en minder files op de wegen (43,2%).

… maar fragieler en duurder
Jongeren stellen zich vooral vragen over de betrouwbaarheid van de fragiele innovatieve systemen (50,9%) en de betaalbaarheid ervan voor de consument (48,0%). Daarnaast is ook privacy een issue. Op dat vlak zijn de Belgische jongeren wel iets minder wantrouwig dan de rest van Europa (31,2% t.o.v. 38,5%).

Millennial wil duurzame en betaalbare auto
De auto van de millennial moet in eerste instantie duurzaam zijn, met een focus op milieuvriendelijke technologie. In totaal vindt 55,2% van de Belgische respondenten dit dé uitdaging voor de auto-industrie tegen 2025. Bovendien moet voor 51,9% die auto ook nog betaalbaar zijn en voldoen aan de laatste technologische ontwikkelingen.

Voor 40,1% van de Belgische millennials moet de focus liggen op slimme veiligheidsvoorzieningen zoals sensoren en camera’s die gevaar op de weg kunnen detecteren. 1 op 3 (32,2%) zou ook graag sensoren in zijn banden hebben die waarschuwen bij eventuele problemen. Tot slot geeft 34,8% aan geïnteresseerd te zijn in extreem efficiënte banden, voor minimaal brandstofgebruik.


ACHTERGROND
Het onderzoek omvatte vijftien vragen en werd afgenomen bij universiteitsstudenten tussen de achttien en dertig jaar in twaalf verschillende landen: Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Slovenië, België, Nederland, Spanje, Polen, Zweden en Turkije. De studenten waren actief in een van de volgende vakgebieden: wetenschap, technologie, techniek, wiskunde en kunst en design. In totaal vulden 2.564 studenten de online enquête in, in de periode mei-juni 2015.