Zero Emission Bonus voor wie elektrische of waterstofwagen koopt

Vlaamse regering pakt uit met Zero Emission Bonus, uitsluitend voor nieuw ingeschreven, niet-leasing wagens. "We willen het Vlaamse wagenpark ontdieselen".

Trefwoorden: #ontdieselen, #Schauvliege, #turbelboom, #zero Emission Bonus

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pexel.com )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse Regering legde eerder deze maand de ambitie vast voor de vergroening van het voertuigenpark: 'tegen 2020 moeten 100.000 groene wagens rondrijden op de Vlaamse wegen, waarvan 60.000 elektrische wagens en 40.000 wagens op aardgas'.

Om dit mogelijk te maken wordt onder meer aan een uitrol van laad- en tankinfrastructuur gewerkt, en daarnaast komen er een aantal financiële incentives die het Vlaamse wagenpark moeten 'vergroenen' door via de verkeersfiscaliteit het aankoopgedrag van de automobilisten bij te sturen. Dit actieplan kreeg de naam ‘Clean Power for Transport’ mee.

Wie in de toekomst een elektrische of een waterstofwagen aankoopt in Vlaanderen, heeft recht op een Zero Emission Bonus (en dit enkel voor niet-leasing wagens).

Deze financiële incentive wordt gemoduleerd, volgens type en kostprijs van de wagen met een maximum van 5.000 euro in 2016, 4.000 euro in 2017, 3.000 euro in 2018 en 2.000 euro in 2019. Opgelet: deze maatregel is uitsluitend van toepassing op nieuw ingeschreven, niet-leasing voertuigen.

Daarnaast zal ook de BIV bijgestuurd worden op basis van milieuparameters en ook in de jaarlijkse verkeersbelasting zal een bijsturing worden doorgevoerd op basis van CO2-uitstoot en vervuilende emissies. Beide met de bedoeling om de ‘ontdieseling’ te versnellen en de klimaatopwarming tegen te gaan.

"Bedoeling is om de vergroening van de BIV in te voeren vanaf 1 januari 2016, de verdere vergroening van de verkeersbelasting zal in de loop van het voorjaar van 2016 worden doorgevoerd", aldus de Vlaamse regering in een mededeling.

"De concrete modaliteiten worden de komende weken uitgewerkt en de tekst wordt zo snel mogelijk aan het parlement voorgelegd".

Annemie Turtelboom, Vlaams viceminister-president, minister van Financiën, Begroting en Energie: “Wie voor een volledig zuivere wagen kiest, krijgt een bonus. Elektrische wagens zijn vandaag duurder dan andere. We willen de kloof overbruggen via een bonus. Voorbeelden uit het buitenland, zoals Noorwegen, tonen aan dat aankoopincentives het meeste effect hebben. Ook in Duitsland en Frankrijk wordt zeer bewust die kaart getrokken.”

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw: “De milieu-impact van elektrische voertuigen is kleiner dan die van andere auto’s. Bovendien is er bij elektrisch rijden geen uitstoot van schadelijke stoffen (NOx, fijn stof,…). Op korte termijn kunnen wij er acute problemen mee verhelpen, zoals de lokale luchtkwaliteit".

"De transitie naar elektrisch rijden zal op langere termijn ook impact hebben op de luchtkwaliteit overal in Vlaanderen. Gelet op de hoge bevolkingsdichtheid en vele stedelijke gebieden in Vlaanderen zal de versnelde introductie van de elektrische wagen een belangrijke positieve impact hebben op de volksgezondheid en de kwaliteit van de leefomgeving. De geluidsoverlast zal fel verminderen door de introductie van elektrische voertuigen, vooral bij lage snelheden".