Medicijn-ontwikkeling efficiënter met ontzoutingschip

Susan Roelofs, onderzoeker bij de UT-onderzoeksinstituten MESA+ en MIRA, heeft een chip ontwikkeld die moet helpen bij het sneller en goedkoper op de markt brengen van nieuwe medicijnen.

Trefwoorden: #medicijnen, #MESA+, #ontwikkeling van medicijnen, #ontzouten, #ontzoutingschip, #promotieonderzoek, #starting-grant, #Technologiestichting STW, #UTwente

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - De nieuwe chip moet ervoor zorgen dat de farmaceutische industrie op een betere manier oplossingen met daarin potentiële medicijnen kan voorbereiden voor analyse.

De chip verwijdert het zout uit de oplossing, waarna de oplossing geanalyseerd kan worden. Door een bestaande ontzoutingstechniek te verkleinen naar een chip wordt het in principe mogelijk om de benodigde hoeveelheid vloeistof met daarin de (dure) potentiële medicijncomponenten sterk te verlagen.

Na de promovering van haar onderzoek zal Susan Roelofs binnen een technische en financiële haalbaarheidsstudie onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de ontzoutingschip naar de markt te brengen.

De farmaceutische industrie wil in zo kort mogelijke tijd een zo groot mogelijk aantal potentiële medicijnen kunnen analyseren. Massaspectometrie, waarbij moleculen op basis van gewicht en lading gescheiden worden, is hiervoor een veelgebruikte methode.

Om een sample echter goed met een massaspectrometer te kunnen analyseren, moet het grootste gedeelte van het aanwezige zout uit de oplossing verwijderd worden.

Nadeel van de methodes die hier momenteel voor gebruikt worden, is dat je er relatief grote samples voor nodig hebt en dat het lang duurt om deze te ontzouten.

In haar promotieonderzoek heeft Susan Roelofs een chip ontwikkeld die de samples, met behulp van een reeds bestaande ontzoutingstechniek, kan ontzouten, maar die veel kleinere samples nodig heeft en die de ontzoutingsstap in potentie flink kan versnellen.

In plaats van samples van 1 tot 10 microliter, kan de nieuwe chip uit de voeten met volumes van nano- of zelfs picoliters.

De chip bevat twee elektrodes waarop een elektrische spanning gezet wordt. De elektrodes trekken de geladen zoutdeeltjes aan, waardoor de bulk van de vloeistof minder zout bevat.

In haar onderzoek slaagde Roelofs er in om met haar chip 26% van het zout uit de oplossing te verwijderen, maar hier is volgens de onderzoekster nog zeer veel ruimte voor verbetering.

De onderzoekster verwacht dat het ontzoutingspercentage opgekrikt kan worden tot 60 - 90% door de geometrie van de chip aan te passen.

Roelofs en haar begeleiders hebben onlangs een take-off grant van 40.000 euro van Technologiestichting STW ontvangen.


(bron en foto: UTwente)