Eerste proefvlak bio-asfalt ligt in Zeeland (+video)

In Zeeland wordt een proefvlak bio-asfalt aangelegd op een honderd meter lang proefvak. Het asfalt bevat 50% van de hernieuwbare grondstof lignine.

Trefwoorden: #aardolie, #bio-asfalt, #lignine, #onderzoek, #proefvlak, #Wageningen UR, #Zeeland

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - Wageningen UR )

ENGINEERINGNET.BE - De bitumen in het asfalt bestaat niet langer uit aardolie, maar is voor de helft vervangen door de hernieuwbare grondstof lignine.

Als deze houtachtige stof zich bewijst in het wegdek dan ligt er een flinke markt voor bio-asfalt in het verschiet.

In anderhalf jaar tijd slaagden onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research er in samenwerking met het Asfalt Kennis Centrum (AKC) in om het idee om lignine in te zetten als bitumenvervanger, in de praktijk te brengen.

Met Zeeuwse partners, waaronder aannemingsbedrijf H4A, Zeeland Seaports en Economische Impuls Zeeland, werd vervolgens besloten tot de realisatie van het proefvlak in het Zeeuwse Sas van Gent.

Onderzoekers ontdekten pas vorig jaar in het laboratorium dat lignine een hoogwaardige biobased vervanger kan worden van fossiele bitumen.

Binnenkort wordt een project opgestart om de vervanging van andere bitumenproducten, dakbedekking in dit geval, te onderzoeken.

In Zeeland zijn drie wegvakken van elk 70 meter aangelegd. Eén met lage temperatuur asfalt, vervolgens één van lage temperatuurasfalt met lignine en ten slotte een referentievak met hoge temperatuurasfalt.

Het proeftracé ligt op een rechte weg zonder stoplichten, zodat de omstandigheden gelijk zijn. De proef duurt in totaal twee jaar.

Het project is mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de Provincie Zeeland en het ministerie van Economische Zaken.


(bron: Wageningen UR)