UGent-onderzoekers analyseren staat van bos vanuit de lucht

UGent-wetenschappers kunnen aan de hand van nieuwe sensoren bossen vanuit de lucht in kaart brengen en zelfs tot in detail bepalen hoe hoog en hoe gezond de bomen zijn.

Trefwoorden: #analyseren, #bosbeheer, #bossen, #UGent, #week van het bos

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De resultaten van deze analyses zijn van groot belang bij beleidsbeslissingen over duurzaam bosbeheer.

Met speciale sensoren aan boord van vliegtuigen en satellieten gaan onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de slag om de Vlaamse bossen in detail te analyseren.

Professor Frieke Van Coillie van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent: “Vroeger konden we specifieke informatie voornamelijk verzamelen door bossen ter plaatse te onderzoeken. Met deze sensoren kunnen we vanuit de lucht op een accurate manier boomsoorten van elkaar onderscheiden. We kunnen hun hoogte bepalen, de diameter van hun stam en kruin en de dichtheid van het bladerdak. Zo kunnen we zelfs vanuit de lucht inschatten hoe gezond de bomen zijn. De gegevens die we eruit halen zijn steeds gedetailleerder.”

Die informatie is noodzakelijk voor een duurzaam beheer van bossen. En dat staat door een stijgende bevolking en een veranderend klimaat steeds meer onder druk.

Tijdens de Week van het Bos (11-18 oktboer) vestigen de onderzoekers de aandacht nog eens op de belangrijke functies die bossen vervullen. Bossen beslaan immers bijna een derde van het landoppervlak van onze planeet.

Niet minder dan een kwart van de wereldbevolking is voor haar bestaan afhankelijk van bosproducten. Bossen leveren elk jaar meer dan 3 miljard m³ hout op, ze verwijderen stofdeeltjes en produceren zuurstof, ze dragen bij tot lucht- en waterzuivering, ze voorkomen erosie en overstromingen en staan in voor maar liefst 80 procent van de wereldwijde biodiversiteit.

Bovendien vervullen bossen een heel belangrijke sociale functie: ze worden door miljoenen mensen dagelijks gebruikt voor voedselwinning, recreatie, toerisme en onderwijs.

De kwantitatieve en ruimtelijke informatie, die de onderzoekers verzamelen ondersteunt zowel bosbeheerders als beleidsmakers bij het maken van duurzame keuzes en de evaluatie van genomen beslissingen.