Studie: behandeling prostaatkanker met minder bestralingen

Een korte serie bestralingen met een hogere dosis straling werkt bij prostaatkanker net zo goed als een bestralingsserie met een lagere dosis. Een wetenschappelijke studie toont dit aan.

Trefwoorden: #Antoni Van Leeuwenhoek-NKI, #behandeling, #bestraling, #dosis, #Erasmus MC Kanker Instituut, #kanker, #KWF Kankerbestrijding, #prostaat, #prostaatkanker, #tumor

Lees verder

research

( Foto: Cancer Research UK - Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Deze studie werd gezamenlijk uitgevoerd door het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam en het Antoni Van Leeuwenhoek-NKI in Amsterdam en werd gefinancierd door KWF Kankerbestrijding.

De gebruikelijke bestralingsbehandeling bij prostaatkanker (39 keer) werd vergeleken met een nieuwe methode, waarbij het aantal bestralingen bijna wordt gehalveerd (19 keer), maar de dosis per bestraling verhoogd.

Radiotherapeut-oncoloog en hoofdonderzoeker Luca Incrocci (Erasmus MC) heeft de resultaten gepresenteerd tijdens een groot oncologiecongres in San Antonio in de VS.

Aan de studie werkten 820 patiënten met prostaatkanker mee. Zij werden in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg de conventionele behandeling. Deze mannen kregen acht weken lang, vijf keer per week een bestraling met een dosis van 2 Gy. De andere groep kreeg zes weken lang, drie keer per week een bestraling met een dosis van 3,4 Gy.

Bij de korte serie behandelingen hadden patiënten tijdens de bestralingen wat meer last van darmklachten, maar na drie maanden zagen de onderzoekers geen verschil meer met de groep mannen die de conventionele behandeling had gekregen.

Incrocci en zijn medeonderzoekers bereiden op dit moment een artikel voor dat in een wetenschappelijk tijdschrift zal verschijnen. Daarna zal de nieuwe, snelle methode worden ingevoerd in Nederlandse ziekenhuizen.


Aan de studie werkten naast het Erasmus MC en het AVL-NKI ook het LUMC in Leiden, het Radboudumc in Nijmegen, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag, en het Radiotherapeutisch Instituut Arnhem mee.