Aantal bijstandsaanvragen door ondernemers op laagste punt sinds 2008

Volgens Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf in Nederland is aantal bijstandsaanvragen door zelfstandige ondernemers in 3de kwartaal van 2015 voor eerst lager dan niveau van voor crisis in 2008.

Trefwoorden: #imk index, #Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf

Lees verder

Nieuws

( Foto: IMK-Index - driemaands gemiddelde )

ENGINEERINGNET.NL - IMK introduceerde in januari 2011 de IMK-Index. Deze is maatgevend voor het aantal ondernemers dat in nood verkeert.

De index is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening voor zelfstandigen in de vorm van krediet en/of uitkering bij gemeenten in Nederland.

Deze Bbz-regeling - Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 - is in het leven geroepen voor ondernemers die tijdelijk niet beschikken over voldoende middelen om in hun bestaan te voorzien en/of behoefte hebben aan bedrijfskapitaal, maar hiervoor geen financiering kunnen krijgen.

In de praktijk blijkt de IMK-Index een goede voorspeller te zijn voor de faillissementsrapportages van een half jaar later.

"We zijn blij met deze daling natuurlijk", zegt Han Dieperink, algemeen directeur van IMK, "maar ook in economisch betere tijden bevinden veel MKB ondernemers zich in zwaar weer en daar zitten veel bedrijven tussen, die de moeite waard zijn om gered te worden. Dat is goed voor die ondernemers, maar minstens zo goed voor de samenleving".

De positieve trend wordt niet in alle sectoren gevoeld. In de bouw is het herstel het meest zichtbaar, maar in de zorgsector groeide het aantal bijstandsaanvragen juist volgens het IMK.

De IMK-Index is voor januari 2008 op 100 gesteld en toonde in maart 2010 een maximale stand van 272. Sinds 2014 toont de Index een continu dalende trend en is in het afgelopen kwartaal gedaald naar 95, dus onder de stand van voor de crisis.