Vlaamse Regering stimuleert palletvervoer via de binnenvaart

Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts investeert 1 miljoen euro om palletvervoer via de binnenvaart te stimuleren. Hij hoopt hiermee een massa vrachtwagens van de weg te kunnen halen.

Trefwoorden: #Ben Weyts, #binnenscheepvaart, #binnenvaart, #nv De Scheepvaart, #palletvervoer, #transport, #vervoer, #vrachtvervoer, #Waterwegen en Zeekanaal

Lees verder

Nieuws

( Foto: Waterwegen en Zeekanaal )

ENGINEERINGNET.BE - Onze waterwegen lenen zich immers niet alleen uitstekend voor containers en bulk. Ook palletgoederen zoals bouwmaterialen of leeggoed kunnen perfect via het water vervoerd worden.

Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts: “Ik versterk binnenvaart als hét alternatief om een massa vrachtwagens van de weg te halen.”

Het goederenvervoer staat voor een nieuwe groeispurt in de nabije toekomst. Al die extra vracht kan je niet zomaar over onze nu al verzadigde wegen sturen, aldus Weyts.

80% van alle Vlaamse bedrijven ligt op maximaal 10 kilometer van een bevaarbare waterweg. Bedrijfsleiders staren zich soms blind op de file aan hun voordeur, terwijl er aan de achterdeur nog een waterweg met veel vrije capaciteit open ligt.

Weyts maakt nu 1 miljoen euro vrij om palletvervoer via de binnenvaart te stimuleren. Bedrijven kunnen een concreet project indienen bij de Vlaamse Overheid om aanspraak te maken op cofinanciering.

Dankzij palletstromen via het water worden vandaag al zo’n 8.000 vrachtwagenritten op de weg vermeden. Palletvervoer is ideaal voor het transport van bouwmaterialen, leeggoed of zelfs toiletpapier.

Binnenvaartondernemingen en verladers kunnen tussen 3 november 2015 en 3 mei 2016 een steunaanvraag indienen bij Waterwegen en Zeekanaal NV of bij nv De Scheepvaart.