Chinese Pulead volgt Umicore op in Prayons LFP joint venture

Umicore trekt zich terug uit joint venture met Prayon die productie van LFP-kathodematerialen op industriële schaal moest demonstreren. Nu volgt commercialisatie samen met Chinese Pulead.

Trefwoorden: #kathode, #lfp, #lithium ion, #prayon, #pulead, #umicore

Lees verder

Techniek

( Foto: Umicore )

ENGINEERINGNET.BE - Umicore laat weten een akkoord bereikt te hebben om zijn aandelen in beLife aan zijn joint venture partner Prayon te verkopen.

beLife destijds werd opgericht om zijn productietechnologie voor LFP-kathodematerialen (lithium-ijzerfosfaat) op industriële schaal te demonstreren en deze producten te laten kwalificeren door een aantal grote wereldwijde lithium-ion batterijproducenten.

"Hoewel alle belangrijke mijlpalen van het project met betrekking tot de industriële productiepiloot werden behaald, zal een andere aandeelhoudersstructuur de toekomst van beLife beter dienen", aldus Umicore.

Niet onbelangrijk: "In de verwachting dat de groeiende vraag naar LFP de komende jaren vooral in China zal plaatsvinden, is een lokaal georiënteerde organisatie enorm belangrijk".

De verkoop kadert in de nieuwe joint venture over de verkoop en productie onder licentie - de volgende stap na een pilootproject - van de LFP-kathodematerialen die Prayon eerder deze week bekendmaakte.

De nieuwe partner voor de commercialisatie is Pulead, een in 19999 opgerichte spin-off van de universiteit van Peking en één van de voornaamste producenten van lithium-ion kathodematerialen in China.

Beide partners verwachten dat de wereldmarkt voor LFP in batterijen tot 2020 met gemiddeld 30% per jaar zal groeien, van 25.000 metrische ton in 2015 naar 100.000 in 2020.

Umicore van zijn kant stelt al eerde beslist te hebben zijn inspanningen toe te spitsen op andere domeinen, namelijk high energy lithiumkobaltiet- (LCO) en nikkelmangaankobalt-kathodematerialen (NMC).

"Dit zijn de voorkeurmaterialen in respectievelijk de snelgroeiende auto-industrie en het marksegment van de draagbare elektronica", aldus Kurt Vandeputte, Vice-President van Umicore Rechargeable Battery Materials.