UAntwerpen ontwikkelt vingertipsensor om cocaïne op te sporen

Karolien De Wael van UAntwerpen ontwikkelt een elektrochemische vingertipsensor om snel en betrouwbaar drugs te detecteren: “We bouwen hem nu zelfs in een handschoen in".

Trefwoorden: #biochemisch, #chemie, #cocaine, #drugdealers, #drugs, #Karolien De Wael, #UAntwerpen

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen, Zoll Deutschland )

ENGINEERINGNET.BE - Drugsdealers worden steeds inventiever in hun smokkelmethoden, van de klassieke bolletjes tot het vermommen van cocaïne als zwarte printerinkt.

Als de douane vandaag een verdachte container onderschept, of mensen of bagage wil screenen op de aanwezigheid van cocaïne, dan maken ze klassiek gebruik van kleurtesten.

“Die testen zijn snel en gebruiksvriendelijk, maar de kleurverandering is niet altijd even eenvoudig te interpreteren. Bovendien geven andere stoffen zoals chloorpromazine, lidocaïne en andere geneesmiddelen soms een positief resultaat waardoor ladingen en personen vaak onterecht worden vastgehouden", aldus Prof. Karolien De Wael van de UAntwerpen.

"Net om deze reden dient de kleurtest steeds bevestigd te worden in een gespecialiseerd labo, maar dat kost dan weer tijd en geld”, aldus prof. De Wael.

Prof. De Wael en haar team werken aan een andere detectiemethode: een elektrochemische vingertip(bio)sensor. Partners in in het onderzoek zijn het labo drugs van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) en de University California (San Diego).

“Die sensor willen we implementeren in een handschoen”, aldus De Wael. “Zo zullen we cocaïne ter plaatse kunnen detecteren zonder enige voorbehandeling. En dat op een betaalbare manier, want we schatten de kostprijs per handschoen op minder dan 1 euro".

"De doeltreffendheid van het opnemen van de elektrochemische handtekening van straatstalen opent bovendien de deur om andere drugs op dezelfde manier ter plaatse te analyseren”.

Douaniers op Zaventem en in de haven van Antwerpen kijken naar verluidt 'reikhalzend uit naar een betrouwbare, snelle en selectieve test om een verdacht poeder te classificeren als zijnde cocaïne of niet'.

Student Nick Sleegers schreef, onder begeleiding van doctoraatstudent Mats de Jong, een masterscriptie over de eerste veelbelovende, conceptuele resultaten van het onderzoek.

Dat leverde de scriptie alvast een plaatje op de lijst van kandidaten voor de Agoriaprijs 2015, een onderdeel van de Vlaamse Scriptieprijs (zie leestips onderaan).

De Agoriaprijs bekroont creatief technologisch onderzoek van jonge wetenschappers.


HOE WERKT HET?
Concept: Het sensoroppervlak, bestaande uit een grafiet werkelektrode (WE), een zilver referentie-elektrode (RE) en een tegenelektrode (TE), wordt aangebracht op de wijsvinger van de handschoen en verbonden met draagbare meetapparatuur. Op de duim wordt een geleidende gel aangebracht (A). Vervolgens beweegt men het sensoroppervlak over het verdachte poeder zodat een kleine hoeveelheid op de sensor achterblijft (B). Om de elektrochemische cel te vervolledigen maakt men vervolgens contact tussen de gel en de sensor door de vingers samen te brengen (C) waarna de elektrochemische handtekening wordt opgenomen en informatie over cocaïne én de versnijdingsmiddelen wordt bekomen (D).