Rietafval als grondstof voor hernieuwbaar plaatmateriaal

DSM en Natuurmonumenten gaan samen met Compakboard en Wageningen UR hernieuwbaar plaatmateriaal ontwikkelen op basis van overjarig riet uit de gebieden van de natuurorganisatie.

Trefwoorden: #Compakboard, #DSM, #natuurbeheer, #natuurdomein, #Natuurmonumenten, #recycleren, #riet, #rietafval, #Wageningen UR

Lees verder

research

( Foto: Koninklijke DSM )

ENGINEERINGNET.NL - De vier partijen willen zo samen een nieuw, duurzaam product op de markt brengen, nl. recyclebaar plaatmateriaal van riet voor in de bouw, keuken- en meubelfabricage als alternatief voor hout, spaanplaat en MDF.

Het project is een volgende stap in deze samenwerking om biomassa dat bij natuurbeheer vrijkomt beter te benutten.

Overjarig riet uit de natuurgebieden van Natuurmonumenten wordt, evenals bij andere beheersorganisaties zoals waterschappen, eens in de drie tot zes jaar geoogst. De afvoer van het maaisel brengt nu hoge kosten met zich mee.

De bedoeling is om het maaisel tot een bron van inkomsten te maken, zodat de natuurorganisatie weer kan investeren in de natuurgebieden om de natuurwaarde verder te verbeteren.

In het project zijn de partijen in de hele keten aan elkaar gekoppeld. De vier partijen willen op deze manier bijdragen aan een duurzame circulaire economie op basis van hernieuwbare grondstoffen.