Liefkenshoek-spoorverbinding bekroont tijdens Fireforum Awards

Tijdens de Fireforum Awards hebben Infrabel en TUC Rail de award voor het beste project in verband met brandveiligheid gewonnen voor de Liefkenshoek-spoorverbinding.

Trefwoorden: #brandveiligheid, #Fireforum Awards, #Infrabel, #liefkenshoek, #liefkenshoekspoorverbinding, #schuimblussysteem, #TUC Rail

Lees verder

Techniek

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - De jury bekroonde de unieke set aan maatregelen ter bevordering van de brandveiligheid, waaronder het automatische schuimblussysteem, in de langste spoortunnel van België.

De spoorverbinding is bijna een jaar in dienst en vormt een strategische verbinding voor het goederenverkeer en de spooroperatoren, de Antwerpse haven en de Belgische economie.

Ongeveer de helft van deze in totaal 16,2 km lange spoorverbinding bestaat uit spoortunnels die tot 40 meter diep onder de Schelde lopen. De spoortunnels beschikken onder andere over brand- en toegangsdetectie, camera’s, een rook en warmte afvoer ventilatiesysteem, en een uniek automatisch schuimblussysteem.

Dit systeem kan een tunnelsectie van 180 meter lang in 3 minuten opvullen met schuim en betekent een primeur op Europees spoordomein.

Een volledig geautomatiseerd scenariobeheersysteem zorgt voor een snelle en efficiënte aansturing van het geheel van veiligheidsuitrustingen. Bovendien staat de controlekamer in het station Antwerpen-Centraal in voor een continue opvolging van deze veiligheidssystemen.

Verder zijn er voor de hulpdiensten looppaden, toegangswegen, evacuatieschachten en dwarse tunnelverbindingen gebouwd en werden er veiligheidsoefeningen georganiseerd samen met de brandweer van Beveren en Antwerpen.