Eerste testen gidsrobot Schiphol van start gegaan (+video)

De Universiteit Twente (UT) ontwikkelde samen met zes andere Europese partners een gidsrobot voor KLM-passagiers op Schiphol.

Trefwoorden: #gidsrobot, #KLM, #luchthaven, #robot, #Schiphol, #Spencerrobot

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - Na ruim twee jaar van bouwen en programmeren start de eerste test met deze ‘Spencer’ robot op de luchthaven.

De robot helpt KLM om overstappende passagiers op de drukke luchthaven zo snel en efficiënt mogelijk van de ene naar de ander gate brengen. Hij beschikt over gedetailleerde plattegronden van het vliegveld en laserogen waarmee de robot onder andere afstanden kan meten.

Dagelijks missen veel reizigers hun aansluitende vlucht door bijvoorbeeld vertragingen, te korte overstaptijden, problemen met het vinden van de weg of taalbarrières. De Spencerrobot dringt deze problemen terug.

De ontwikkelaars hebben de robot zo geprogrammeerd dat hij niet door groepen mensen heen rijdt, maar netjes wacht als er een grote groep voorbij komt.

Ook controleert Spencer of alle mensen die de robot volgen nog in de buurt zijn, zodat er niemand wordt achtergelaten.

De vakgroep Human Media Interaction (faculteit EWI, instituut CTIT) van prof. Vanessa Evers van de Universiteit Twente onderzoekt welk gedrag van de robot door de passagiers als sociaal acceptabel wordt gezien.

Hij moet in staat zijn om groepen te herkennen, moet rekening houden met groepsgedrag en obstakels zoals bagagetrolleys herkennen. Daarnaast moet hij ook proactief kunnen inspelen op onvoorziene situaties.

De tests worden tot en met 4 december in het Schengengedeelte van de luchthaven uitgevoerd. Hierbij zijn nog geen passagiers betrokken.

In maart 2016 vinden er nieuwe, openbare tests en demonstraties plaats met de vernieuwde robot.


(bron en foto: UTwente)