Vlaams Materialen Programma in de running voor Circular Award 2016

Het Vlaams Materialen Programma (VMP) is genomineerd voor ‘The Circular awards 2016’. Het VMP wil in Vlaanderen een circulaire economie installeren.

Trefwoorden: #afvalbeheer, #circulaire economie, #hergebruik, #OVAM, #recyclage, #The circular awards, #Vlaams Materialenprogramma

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - VMP )

ENGINEERINGNET.BE - Het VMP is een publiek-privaat actieprogramma onder coördinatie van de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij).

Henny De Baets, administrateur-generaal van de OVAM: “Het VMP brengt kennisinstellingen, bedrijven, middenveld en overheid samen met de ambitie om van de circulaire economie waarheid te maken in Vlaanderen. Studies en cijfers wijzen aan dat we op goede weg zijn.”

Het Vlaams afvalbeleid behoort al jaren tot de wereldtop. 71% van ons huishoudelijk afval en 74% van het bedrijfsafval wordt gerecycleerd. Nauwelijks 1% belandt op een stortplaats. De rest wordt verbrand in verbrandingsinstallaties met uitstekende energierecuperatie-technologie.

Het beheer van afval levert Vlaanderen nu al 12.000 jobs op. De overstap naar een kringloopeconomie is goed voor nog eens een potentieel van 27.000 nieuwe jobs en 2,3 miljard euro toegevoegde waarde.


ACHTERGROND
‘The Circular awards’ zijn een initiatief van Fortune Magazine, The Forum of Young Global Leaders en Accenture. De awards zijn een erkenning en beloning voor individuen, commerciële bedrijven en overheidsorganisaties die een essentiële bijdrage leveren aan de circulaire economie. Winnaar en runner-up worden uitgenodigd op het World Economic Forum 2016 in Davos.

Het VMP werd genomineerd in de categorie ‘Economy governments, cities and regions’. De andere genomineerden zijn: City of Citrus Heights (USA), City of Sydney (Australia), National Zero Waste Council (Canada) en REDISA (South Africa). Vlaanderen werd dus als enige Europese regio genomineerd.