Federaal ontwikkelingsplan transmissienet voor elektriciteit goedgekeurd

De minister van Energie, Marie-Christine Marghem, heeft het federaal ontwikkelingsplan 2015-2025 van het Belgische transmissienet voor elektriciteit goedgekeurd.

Trefwoorden: #elektriciteit, #Elia, #federaal ontwikkelingsplan, #hoogspanning, #interconnectie, #transmissienet

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Dit federaal ontwikkelingsplan (opgesteld door Elia) geeft een overzicht van de investeringen voor de uitbreiding en de vernieuwing van het net tijdens de komende 10 jaar.

In de eerste plaats voorziet het plan in de versterking van de interconnecties aan de grenzen en dus in een verhoging van de importcapaciteit voor België van 3.500 MW naar 6.500 MW tegen 2020.

Deze doelstelling zou bereikt kunnen worden dankzij de realisatie van de interconnectieprojecten met Duitsland (ALEGrO), het Verenigd Koninkrijk (Nemo), Nederland (Brabo).

Elia plant ook aanzienlijke investeringen om de integratie van hernieuwbare energie in haar netten mogelijk te maken. Wat de aansluiting van de offshore windmolenparken betreft, moet er op termijn een potentieel van 2,3 GW op het landnet worden aangesloten. Deze aansluiting zal mogelijk worden dankzij de uitvoering van het Stevin-project.

In het plan is ook een hele reeks versterkingen opgenomen die nodig zijn om de onshore hernieuwbare energie te integreren.

Ook de backbone van het Belgische binnenlandse 380 kV-net zal worden uitgebreid. Dat zal de aansluiting van een rits projecten voor conventionele productie-eenheden mogelijk maken.

Het plan bevat bovendien een projectenprogramma waarvan de uitvoering tegen 2025 is voorzien. Hier komen de vooruitzichten aan bod met het oog op de realisatie van de Europese doelstellingen tegen 2030.


(bron en foto: Elia)