Noord-Brabant akkoord met bijdrage aan F-35 motorenonderhoud Woensdrecht

De provincie steekt samen met de ministeries van Defensie en Economische Zaken 88 miljoen euro in een onderhoudsfaciliteit voor F35 motoren bij het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW).

Trefwoorden: #F-35, #Joint Strike Fighter, #ministeries van Defensie, #motorenonderhoud, #onderhoud, #onderhoudsfaciliteit, #Woensdrecht

Lees verder

Techniek

( Foto: ministerie van Defensie )

ENGINEERINGNET.NL - De Joint Strike Fighter (JSF/ F-35) is de opvolger van de F-16. Dit type toestel is verouderd en vereist steeds meer onderhoud en aanpassingen. Hierdoor stijgen de kosten en komt de inzetbaarheid van F-16 onder druk te staan. Nederland is één van de landen die de F-35 aanschaft.

De komende jaren worden de productie en het onderhoud van de onderdelen van dit nieuwe jachtvliegtuig aanbesteed door de Amerikaanse overheid en het Amerikaanse bedrijfsleven. Ook Nederland probeert zoveel mogelijk opdrachten binnen te halen. Een grote opdracht is het onderhoud van de motoren van de JSF/F-35.

Het F-35 motorenonderhoud in Nederland is een katalysator om te komen tot de ontwikkeling van een ecosysteem van wereldklasse. Hiervoor moet op het LCW een onderhoudsfaciliteit komen voor het onderhoud aan de F-35 motoren. Het gaat om de bouw en inrichting van een zeer gespecialiseerde werkplaats en proefdraaiopstelling.

Om dit te realiseren is een investering van 88 miljoen euro nodig. De provincie Noord-Brabant verstrekt hiertoe een lening van 22 miljoen euro aan de Staat der Nederlanden, een bijdrage van 25%.

Defensie en Economische Zaken zetten vaart achter het project, zodat de motorenonderhoudsfaciliteit in 2019 kan draaien. Dan komen ook de eerste F-35 toestellen naar Nederland.

Eerder dit jaar kwam Defensie overeen dat in Woensdrecht ook de Italiaanse F-35-motoren worden onderhouden. Mogelijk volgt later nog het onderhoud aan de motoren van andere landen. De faciliteiten en middelen worden eigendom van Defensie. Het onderhoud gebeurt door een private partner, net als nu bij de F-16 motoren.

Mario Verbeek, commandant LCW, is blij met de nieuwbouw. “Ik ben verheugd met het besluit van de provincie Noord-Brabant om mede te investeren in de nieuwe F-35 motorenonderhoudsfaciliteit. Samen met de investerende partijen streven we naar kennisbehoud, betaalbaar onderhoud, innovatie, werkgelegenheid en de ontwikkeling van Maintenance Valley tot center of excellence in Zuidwest Nederland.”