Siemens drijft budget R&D met 300 miljoen euro op

Siemens investeert ongeveer 4,8 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling (R&D). Dat is 300 miljoen euro meer tegenover het afgelopen boekjaar.

Trefwoorden: #development, #investering, #onderzoek, #ontwikkeling, #R&D, #research, #Siemens

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET - Het grootste gedeelte van de nieuwe investeringen zal worden gebruikt voor automatisering, digitalisering en decentrale energiesystemen.

De onderzoeksintensiteit (verhouding tussen R&D-uitgaven en omzet) bedroeg in het boekjaar 2015 5,9 %, 0,3 % hoger dan vorig jaar. Daarnaast introduceert de onderneming een aantal maatregelen die de innovatiekracht verder moeten verbeteren.

Joe Kaeser, bestuursvoorzitter van Siemens AG: “Onze onderneming heeft behoefte aan goede ideeën en we zullen de voorwaarden creëren die nodig zijn om de ideeën zowel binnen als buiten onze onderneming, snel en ongecompliceerd te kunnen realiseren”.

Om die reden wordt onder de voorlopige naam „Innovation AG“ een eenheid opgestart, die in een start-up omgeving ruimte biedt voor experimenten en groei.

Om de innovatie- en technologiecompetentie van de onderneming over de hele linie te verbeteren, werd tevens een wetenschappelijke raad in het leven geroepen. Deze Siemens Technology & Innovation Council (STIC) zal in nauwe samenwerking met het concernbestuur strategische thema's op technologisch en innovatief gebied systematisch in kaart brengen.

Naast Siegfried Russwurm (binnen het concern-bestuur eindverantwoordelijk voor technologische ontwikkeling) bestaat de raad momenteel uit zeven gerenommeerde deskundigen met internationale ervaring op het gebied van onderzoek en wetenschap.

Daarnaast wil de onderneming de innovatiecultuur van haar medewerkers gericht versterken en stimuleren. Hiertoe wordt een innovatiefonds opgericht, dat in Duitsland ook met werknemersvertegenwoordigers is afgestemd.

Hiervoor stelt de onderneming de komende drie jaar tot 100 miljoen euro ter beschikking, bovenop de 300 miljoen euro aan extra investeringen voor R&D in het lopende boekjaar.

Het bedrijf heeft bovendien negen bijzonder vernieuwende uitvinders uitgeroepen tot ‘uitvinder van het jaar 2015’. De wetenschappers uit Duitsland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Noorwegen zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer 650 uitvindingen en 309 afzonderlijke patenten.

Siegfried Russwurm: “Onderzoek in de 21e eeuw kan en mag niet plaatsvinden vanuit een ivoren toren. Onze inspiratie is tegenwoordig afkomstig uit crowdsourcing, hackathons op softwaregebied, samenwerkingsverbanden met universiteiten en onderzoeksinstituten, alsmede kleine, wendbare start-ups”.

Op het gebied van onderzoek gaat de samenwerking met topuniversiteiten uitgebreid worden. Hiervoor zal in Garching bij München op het terrein van de Technische Universiteit München (TUM) een nieuwe onderzoekslocatie gebouwd worden.

Daarenboven wordt in 2016 in China een onderzoekscentrum opgestart met meer dan 300 medewerkers, waarin onderzoek zal worden gedaan naar nieuwe oplossingen op het gebied van digitalisering, zowel voor de Chinese als voor de internationale markt.

Naast de samenwerking met universiteiten en hogescholen wordt ook de samenwerking met start-ups versterkt. Hiertoe opent de onderneming in Tel Aviv (Israel) een speciaal centrum, dat nauwe contacten zal leggen met lokale start-ups.

Siemens heeft wereldwijd al drie van dergelijke centra in Berkeley, Sjanghai en München.


Op de foto: Joe Kaeser (rechts) en Siegfried Russwurm,