LRM en AGB Lommel investeren in grootste Benelux zonnepark

Naar aanleiding van de Vlaamse Klimaat- en Energietop op één december lanceren LRM en AGB Lommel de concrete plannen voor Kristalpark III, het grootste zonnepark in de Benelux.

Trefwoorden: #burgerparticipatie, #groene stroom, #Kristalpark III, #Lommel, #LRM, #zonnepanelen, #zonnepark

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - LRM, de Limburgse Investeringsmaatschappij, en AGB, het Autonoom Gemeentebedrijf van de Stad Lommel, investeren in het grootste zonnepark van de Benelux.

Kristalpark III is een aaneengesloten reserve aan bedrijventerreinen van 258,75 hectare waarvan 110 hectare wordt ingenomen door zonnepanelen. Uit de studie blijkt dat het vlakke terrein en het onderstation met voldoende capaciteit ervoor zorgt dat het Kristalpark de ideale locatie is voor de uitrol van het zonnepark.

Uitgaande van een Oost-West opstelling kan 100 MWp geplaatst worden met een vlakkere productiecurve. Hierdoor wordt de groene stroom bruikbaar voor een breed scala aan bedrijven die zich op Kristalpark vestigen.

Peter Vanvelthoven, burgemeester stad Lommel: ‘Na de oprichting van het Kristalpark in 2011 werd de nodige infrastructuur reeds aangelegd. Momenteel zijn er al 15 loten van de site klaar voor ontwikkeling. In 2017 worden de nodige vergunningen voor het zonnepark aangevraagd. Begin 2018 kan de bouw starten’

Een zonnepark van 100 MWp produceert voldoende om 25 000 gezinnen van groene stroom te voorzien en het draagt ook bij tot de klimaatdoelstellingen van 2020. Het zonnepark zal goed zijn voor 6% van Vlaamse klimaatdoelstelling rond zonne-energie.

Buurtbewoners zullen mee kunnen participeren in het project door middel van zonnetuintjes. Dit gloednieuwe concept is geïnspireerd op de Vlaamse volkstuintjes.