Vlaamse plannen om van biologisch afval producten te maken

Economie 19/01/2021 13:45:17

Het plan bio-economie van Vlaams minister van Economie & Innovatie Hilde Crevits legt de nadruk op onderzoek, innovatie en samenwerking tussen industrie en landbouw. Budget: 10 miljoen euro.

Lees hieronder verder   
Verwant

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Eerste fysicochemische grondwasinstallatie geïnstalleerd in Wallonië

EU-onderzoeksproject Carbon4PUR succesvol afgerond

Solvay, Veolia en Renault recycleren oude batterijen elektrische voertuigen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het doel van dit plan is om van biologisch afval bruikbare producten te maken voor bijvoorbeeld voeding, cosmetica of de farmaceutische sector. Dit is een van de prioriteiten om de Vlaamse economie circulair te maken.

Het plan bio-economie kent 4 thema’s:

  • Innovatieve biomassaproductie, het zoeken naar nieuwe teelten en verhogen van opbrengsten. Bijvoorbeeld planten zoals de rubberpaardenbloem gebruiken als alternatief voor rubber.
  • Synthetische biologie en biologische prospectie, bijvoorbeeld schaal- en schelpdieren gebruiken om chitine te maken, een grondstof voor medicijnen.
  • Technologische transformatie van biomassa en reststromen, bijvoorbeeld biomassa gebruiken om bio-afbreekbare bekers te ontwikkelen.
  • Technologie voor nieuwe waardeketens: beter zuiveren van bestaande afvalstromen om er nog meer bruikbare stoffen uit te halen.

Vlaanderen heeft enkele unieke troeven om een duurzame bio-economie te realiseren, die ook internationaal worden erkend. De Vlaamse onderzoekswereld is sterk in domeinen zoals biotechnologie, voeding, materiaaltechnologie, en chemie.

Deze jarenlange specialisatie heeft geleid tot een grote betrokkenheid van het bedrijfsleven en heeft de ontwikkeling ondersteund van lokale gespecialiseerde clusters. Ook de lange-termijn strategieën van de Vlaamse havens ondersteunen de ontwikkeling van biogebaseerde industrie.

Vlaanderen beschikt ook over een unieke concentratie aan kwaliteitsvolle infrastructuur. Bijvoorbeeld de ‘Bio Base Europe Pilot plant’ in Gent, waarbij door gebruik van bepaalde bacteriën het koolstof in uitstootgassen wordt omgezet in grondstoffen voor bioplastics.

Ook de KU Leuven heeft met TRANSfarm specifieke infrastructuur rond duurzame bio-economie. Dit laat bedrijven toe om hun innovaties sneller en goedkoper naar industriële capaciteit te brengen.

Daarnaast zijn er in Vlaanderen tal van bedrijven actief in de bio-economie die tot de wereldtop behoren. Zo is er bijvoorbeeld B4Plastic, dat met Vlaamse steun ecologische plastics uit groene organische bouwstenen ontwikkelde.

Ook Orineo kreeg in het verleden Vlaamse steun en ontwikkelt biogebaseerde alternatieven voor petrochemische producten. Zij mengen biogebaseerde harsen met reststromen om gietvloeren of meubelpanelen te maken.

Ook in de Vlaamse landbouwsector zijn innovatieve landbouwers bezig met lokale partners om nieuwe technologieën of waardeketens op te zetten. Een groeiende bio-economie creëert ook de mogelijkheid om nieuwe inkomstenstromen op te bouwen voor Vlaamse landbouwers. << (Lydia Heida) (foto: screenshot brochure Vlaanderen)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners