Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

Economie 6/04/2021 12:13:55

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Overschakelen naar klimaatvriendelijke elektriciteitsdistributie

Nieuwe methode voor beoordeling vorderingen klimaatakkoord

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Europees onderzoek naar effect micro- en nanoplastic op gezondheid

Zoektocht naar eerste Cleantech Hero Circulaire Economie gestart

Diepwaterrobot collecteert metaalknollen op 4,5 kilometer diepte

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) publiceerde onlangs haar Environmental Performance Review voor België. In dat rapport worden de milieuprestaties van België tegen het licht gehouden en aanbevelingen geformuleerd.

Het rapport geeft België, en in het bijzonder Vlaanderen, goede punten voor het afval-, materialen- en bodembeheer van de regio. Het wijst vooral op de efficiënte mix aan beleidsinstrumenten die in Vlaanderen ingezet worden, de hoge recyclage- en hergebruikcijfers en het heffingensysteem dat storten en verbranden van afval minimaliseert en broeikasgasemissies vermijdt.

Ook heeft de OESO oog voor de adequate aanpak van de impact van de COVID-pandemie op het afvalbeheer in Vlaanderen en de aanpak van medisch afval.

De OESO raadt aan de volgende jaren te blijven inzetten op heffingen, selectieve inzameling van onder meer keukenafval, datamonitoring, sterker toezicht op de export van afval en de transitie naar de circulaire economie.

Meer in het bijzonder gaat het om hogere heffingen op het verbranden van afval, nieuwe initiatieven op het vlak van recyclage te stimuleren en de recyclage van afgedankte voertuigen te verbeteren.

Bevoegd minister Zuhal Demir is blij met het goede rapport: “Onder meer in het Vlaams Energie- en Klimaatplan zijn ambitieuze doelstellingen opgenomen om dit beleid te versterken. Denk bijvoorbeeld aan het digitale afvalmonitoringssysteem dat we gaan opzetten of de ondersteuning die we voorzien voor innovatieve recyclage.”

Ook de OVAM is verheugd met het positieve rapport van de OESO. Vlaanderen is een van de weinige regio’s die een ontkoppeling realiseerde tussen de hoeveelheid stedelijk afval en economische groei.

De totale hoeveelheid stedelijk afval nam af de voorbije jaren en dat terwijl het aandeel van recyclage toenam. Binnen België scoort Vlaanderen het best voor wat betreft recyclage en hergebruik. << (Lydia Heida) (foto: OVAM)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners