Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

Economie 6/04/2021 12:13:55

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Eerste fysicochemische grondwasinstallatie geïnstalleerd in Wallonië

EU-onderzoeksproject Carbon4PUR succesvol afgerond

Solvay, Veolia en Renault recycleren oude batterijen elektrische voertuigen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) publiceerde onlangs haar Environmental Performance Review voor België. In dat rapport worden de milieuprestaties van België tegen het licht gehouden en aanbevelingen geformuleerd.

Het rapport geeft België, en in het bijzonder Vlaanderen, goede punten voor het afval-, materialen- en bodembeheer van de regio. Het wijst vooral op de efficiënte mix aan beleidsinstrumenten die in Vlaanderen ingezet worden, de hoge recyclage- en hergebruikcijfers en het heffingensysteem dat storten en verbranden van afval minimaliseert en broeikasgasemissies vermijdt.

Ook heeft de OESO oog voor de adequate aanpak van de impact van de COVID-pandemie op het afvalbeheer in Vlaanderen en de aanpak van medisch afval.

De OESO raadt aan de volgende jaren te blijven inzetten op heffingen, selectieve inzameling van onder meer keukenafval, datamonitoring, sterker toezicht op de export van afval en de transitie naar de circulaire economie.

Meer in het bijzonder gaat het om hogere heffingen op het verbranden van afval, nieuwe initiatieven op het vlak van recyclage te stimuleren en de recyclage van afgedankte voertuigen te verbeteren.

Bevoegd minister Zuhal Demir is blij met het goede rapport: “Onder meer in het Vlaams Energie- en Klimaatplan zijn ambitieuze doelstellingen opgenomen om dit beleid te versterken. Denk bijvoorbeeld aan het digitale afvalmonitoringssysteem dat we gaan opzetten of de ondersteuning die we voorzien voor innovatieve recyclage.”

Ook de OVAM is verheugd met het positieve rapport van de OESO. Vlaanderen is een van de weinige regio’s die een ontkoppeling realiseerde tussen de hoeveelheid stedelijk afval en economische groei.

De totale hoeveelheid stedelijk afval nam af de voorbije jaren en dat terwijl het aandeel van recyclage toenam. Binnen België scoort Vlaanderen het best voor wat betreft recyclage en hergebruik. << (Lydia Heida) (foto: OVAM)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners